NOS NieuwsAangepast

Balkenende en Rutte botsen opnieuw

CDA-leider Balkenende en VVD-voorman Rutte zijn hard met elkaar in botsing gekomen over het financieel beleid. In het lijsttrekkersdebat bij de NOS zei Balkenende dat Rutte veel kritiek heeft gekregen op zijn plannen, maar steeds wegloopt voor de "draconische" gevolgen. "Wat nu nodig is, is eerlijkheid. Juist nu."

Balkenende verwijt de VVD op een verkeerde manier te saneren door de huren met 57 procent te laten stijgen en mensen voor de huisarts te laten betalen.

Bijstandsmoeders aan de slag

Rutte bracht hier tegenin dat de VVD de rekening van de crisis nooit zal neerleggen bij mensen die zwak staan. "Wij willen bijvoorbeeld bijstandsmoeders aan de slag helpen en dat is rechtvaardig."

Volgens Rutte heeft het CDA de neiging om de kleur aan te nemen van de coalitiepartner. "Dat bevalt me goed als u met de VVD samengaat, maar niet als u met de PvdA gaat."

Progressieve samenwerking

PvdA-lijsttrekker Cohen zei in het debat dat hij het heel belangrijk vindt dat zijn partij de grootste wordt. "Zo progressief mogelijke samenwerking is belangrijk. En willen we dat goed organiseren, dan moet één van de progressieve partijen de grootste zijn".

Volgens GroenLinks-leider Halsema gaat het er vooral om dat de linkse partijen samenwerken, maar is het minder belangrijk onder wiens leiding het kabinet staat.

Frederik-Jan van Hier tot Gunder

In het debat verweet SP-leider Roemer PVV-voorman Wilders dat hij, omdat hij de hypotheekrenteaftrek ongemoeid wil laten, "het geld van Henk en Ingrid doorsluist naar de villa van Frederik-Jan van Hier tot Gunder".

Wilders vindt dat de SP meer solidariteit toont met inwoners van ontwikkelingslanden dan met mensen in de "moeilijke wijken" in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl