NOS NieuwsAangepast

Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt noodlanding

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de noodlanding van gisteravond van een vliegtuig van Royal Air Maroc op Schiphol. Medewerkers van de Raad zijn gisteravond meteen naar het vliegveld gegaan om gegevens te verzamelen.

Inmiddels staat vast dat er vogels in een van de motoren zijn gevlogen. Royal Air Maroc had dat al gemeld en de KLPD bevestigt dat het nu.

Het toestel van Royal Air Maroc kwam gisteren kort na het opstijgen vanaf Schiphol in problemen. Ooggetuigen zagen rook en vuur. Het toestel draaide op lage hoogte boven Haarlem en maakte daarna een geslaagde noodlanding. De 162 mensen aan boord bleven allemaal ongedeerd.

Route

De burgemeester van Haarlem wil dat er een onderzoek komt naar de route die de piloot heeft gevolgd.

Volgens Evert van Zwol van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers is het normaal dat een vliegtuig in zo'n situatie laag vliegt. Bij problemen maakt de piloot een draai om zo snel mogelijk weer recht op de baan af te vliegen en te landen.

Ganzen

Het vliegen op een motor is ook geen probleem. Piloten oefenen regelmatig op een dergelijke situatie.

In de luchtvaart vinden er vrijwel dagelijks aanvaringen met vogels plaats. Meestal zijn dat kleine vogels en blijft het zonder ernstige gevolgen. Van Zwol denkt dat het in dit geval grotere vogels zoals ganzen zijn geweest die in de motor van de Boeing zijn gekomen.

Vogelwachters

Ook Schiphol denkt aan ganzen en zegt er alles aan te doen om de vogels weg te houden van het luchthaventerrein. Er zijn maar liefst 16 vogelwachters aan het werk om vogels uit de buurt van start- en landingsbanen te houden. Daarbij probeert de provincie Noord-Holland de populatie ganzen op peil te houden door ze af te schieten en de eieren te schudden zodat die niet kunnen worden uitgebroed.

Desondanks waren er in 2009 toch nog zeven aanvaringen per 10.000 vliegbewegingen waarbij vogels in de motoren raakten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl