NOS NieuwsAangepast

Winnaars van Spinozaprijzen bekend

De Spinozaprijzen gaan dit jaar naar een astronoom, een psycholoog, een letterkunddige en een chemicus.

De hoogste Nederlandse onderscheidingen voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek zijn vandaag uitgereikt. De winnaars krijgen ieder 2,5 miljoen euro om aan onderzoek te besteden.

Eén van de winnaars is astronoom Marijn Franx. Hij ontdekte dat het heelal veel oude sterrenstelsels bevat die tien keer zwaarder en vele malen kleiner zijn dan de Melkweg.

Psychologe Naomi Ellemers kreeg de prijs voor onderzoek waaruit blijkt dat mensen zich vooral inzetten als ze zich "moreel kunnen identificeren" met hun groep of organisatie. "En dus niet als ze meer kunnen verdienen of betere loopbaanvooruitzichten hebben."

Absolute top

Chemicus Piet Gros onderzocht een eiwit, waarmee de basis werd gelegd voor het ontwikkelen van medicijnen voor onder meer reuma en hart- en vaatziekten.

Ineke Sluiter onderzoekt als hoogleraar Griekse taal- en letterkunde volgens de NMO "antieke ideeën over taal en hun maatschappelijke impact, bijvoorbeeld in opvoeding en onderwijs".

Het is het zestiende jaar dat Spinozaprijzen door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn uitgereikt. Voor de onderscheidingen komen onderzoekers in aanmerking die tot de absolute top van de wetenschap behoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl