NOS NieuwsAangepast

Merkel: Christian Wulff president

Christian Wulff wordt voorgedragen als nieuwe president van Duitsland. Bondskanselier Merkel maakte vanavond bekend dat haar centrumrechtse coalitie het daarover eens is geworden.

De 50-jarige christen-democraat Wulff is nu premier van de deelstaat Nedersaksen. Over zijn kandidatuur moet nog worden gestemd in de Bondsvergadering, een orgaan dat bestaat uit de Bondsdag en vertegenwoordigders van de deelstaten. Die stemming vindt plaats op 30 juni.

Meerderheid

In de Bondsvergadering heeft de coalitie van CDU/CSU en de liberale FDP een absolute meerderheid. Daarom is het zo goed als zeker dat Wulff op 30 juni de tiende Duitse president wordt.

Wulff moet Horst Köhler opvolgen, die maandag aftrad na omstreden uitspraken over militaire missies van Duitsland. Het was de eerste keer dat een Duitse president het veld ruimde.

Tot en met woensdag gold de populaire minister voor Werkgelegenheid, de christen-democrate Ursula von der Leyen, als grootste kanshebber op Duitslands hoogste ambt. Zij blijft nu minister in de regering van Angela Merkel.

Ceremonieel

De Duitse president heeft vooral ceremoniële taken, al geniet de ambtsdrager ook politieke macht. Tot het takenpakket horen onder andere het ondertekenen van wetten. Die kan de president ook tegenhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl