Voornaam Joran ineens een stuk minder populair

Door redacteur Rachel de Meijer

Alle Nederlanders kunnen vanaf vandaag op internet zien hoeveel naamgenoten ze hebben en waar die wonen. Deze gegevens zijn te vinden in de Databank Voornamen van het Meertens Instituut, dat zich bezighoudt met de bestudering van de Nederlandse taal en cultuur.

Eerder al zette het instituut de Databank Achternamen online, vooral bedoeld om te zien waar en hoe vaak een achternaam in Nederland voorkomt. In deze nieuwe voornamendatabank is het vooral leuk te zien hoe populair een naam is en hoe dat vaak historisch bepaald is.

Naast de populariteit en verspreiding geeft de databank ook een verklaring van de betekenis van alle namen.

Oorlog

Zo is te zien dat in het eerste oorlogsjaar de naam Bernhard veel vaker voorkomt. Wilhelmina beleeft een piek in 1946. Babyboomers krijgen daarmee namen ingegeven door vaderlandsliefde, die vlak na de oorlog groot was.

Winston en Franklin zijn jongensnamen die met de komst van Antilianen en Surinamers naar Nederland steeds vaker voorkomen. Toch waren deze namen ook al in zwang in het bevrijdingsjaar, vernoemd naar Winston Churchill en Franklin Roosevelt. Ouders leken op deze manier onze bevrijders te willen eren.

Opvallend is dat de naam Adolf in de oorlogsjaren niet verdwijnt. Dat gebeurt pas eind jaren zeventig, met de hernieuwde aandacht voor de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Joodse namen als Esther en David komen vanaf de jaren zestig steeds vaker voor. Dan worden ook niet-Joodse kinderen zo genoemd.

Joran

Ook bij de geboorte van de prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet zie je in de jaren daarna dat meisjes vaker vernoemd worden naar de nieuwe telgen van de koninklijke familie. Hetzelfde zie je bij de geboorte van Willem-Alexander.

Daarentegen leidde de komst van Máxima niet tot meer meisjes die haar naam dragen. Een jaar na de verloving van prinses Beatrix met Claus krijgen vijf maal zoveel jongetjes de naam van de prins-gemaal.

Vanaf de jaren 80 boeten oer-Hollandse namen als Jan en Cornelis in aan populariteit. Daarvoor in de plaats komen namen die hun oorsprong vinden in andere landen en vaak verwijzen naar de iconen van onze tijd zoals Britney (Spears) en Paris (Hilton). Er ontstaan nieuwe namen als Mees en Storm.

Ook verliezen namen aan populariteit door de media. Na een jarenlange gestage opmars van de naam Joran verliest die naam na de verdwijning van Natalee Holloway ineens zijn glans. Worden er in 2006 nog 124 kinderen zo genoemd, een jaar later zijn dat er 94. Vorig jaar stond de naam nog maar op acht babykaartjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl