NOS NieuwsAangepast

Ruimtereis naar Mars nagebootst

Bij Moskou wordt vanaf vandaag een reis naar Mars nagebootst. Een Italiaan, een Fransman, een Chinees en drie Russen laten zich 520 dagen opsluiten in een loods, die is ingericht als raket. Ter vergelijking: dat is net iets langer dan de tijd dat Barack Obama nu president van de VS is.

Even na het middaguur (Nederlandse tijd) ging het luik naar het Mars500-verblijf dicht. Het bestaat uit een aantal modules en een grote hal waar het oppervlak van de rode planeet is nagebootst.

De zes deelnemers eten alleen ingeblikt voedsel en hun internetverbinding heeft een maximale vertraging van 20 minuten, net als bij een echte ruimtereis naar Mars. Het experiment moet uitwijzen hoe de bemanning een periode van 520 dagen in afzondering doorstaat. Alleen gewichtloosheid kan niet worden nagebootst.

Wel zal de 'bemanning' in ruimtepakken Marsexcursies gaan maken, zo gauw de fictieve landing op de planeet heeft plaatsgevonden.

Stress

Bij het project is ook een Nederlandse psychologe betrokken. Dr. Berna van Baarsen heeft testen en vragenlijsten ontwikkeld om de stress te onderzoeken die de afzondering kan opleveren. "De manier waarop wij dat meten is door te kijken naar de eenzaamheid die ze ervaren, en naar de sociale steun die ze ervaren, de sociale netwerken die ze hebben. Van elkaar, maar ook van familie en vrienden."

Vorig jaar werd al een voorstudie gehouden, het Mars105-project, dat maar 105 dagen duurde. "We vonden toen dat er een grote variatie is tussen mensen", aldus Van Baarsen. "Iedereen gaat er anders mee om. Bij een aantal steeg het gevoel van eenzaamheid enorm en dat is ook te verwachten."

Maar één persoon bleef juist vrij stabiel tijdens de voorstudie. "We vroegen ons natuurlijk af hoe dat kan, en toen bleek dat die persoon een heel goed gevoel had over zichzelf als hij alleen was. Dus hij kon heel goed alleen zijn. En we denken nu dat als je een soort wijsheid hebt in het alleen kunnen zijn, je veel beter om kan gaan met dit soort heel sterk isolerende situaties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl