NOS NieuwsAangepast

BP krijgt eerste factuur rampkosten

De Amerikaanse regering stuurt een eerste rekening van 69 miljoen dollar naar het olieconcern BP. Het zijn kosten die tot nu toe zijn gemaakt in verband met de olieramp in de Golf van Mexico.

Het geld moet volgens het Witte Huis terug naar de belastingbetaler. Hoe snel BP moet betalen,is niet gemeld.

BP is erin geslaagd om de lekkende oliepijp af te knippen. Naar eigen zeggen kan een koepel over het lek geplaatst worden. Via een leiding kan de lekkende olie dan worden afgevoerd in tankschepen.

Het was oorspronkelijk de bedoeling de pijp af te zagen met een diamanten zaag, maar dat is door onbekende oorzaak niet gelukt. De zaag kwam vast te zitten in de pijp. Nu heeft BP de pijp met een tang afgeknipt.

De Amerikaanse kustwacht noemt het verwijderen van de pijp een "belangrijke stap voorwaarts". Wel merkte een woordvoerder op dat doordat de pijp nu een kartelrand heeft, het moeilijker zal zijn de buis aan te sluiten op het afpompsysteem.

Obama

De olie is de kust van Florida tot op enkele kilometers genaderd. De kans is groot dat de toeristenstranden worden vervuild. Eerder spoelde al olie aan in de kuststaten Louisiana, Mississippi en Alabama.

President Obama is van plan vrijdag opnieuw een bezoek te brengen aan het rampgebied. Dat is de derde keer dat hij persoonlijk in het getroffen gebied komt kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl