NOS NieuwsAangepast

Nederlandse Gaza-activisten terug

De twee Nederlanders die de afgelopen dagen vastzaten in Israël, zijn terug in Nederland. Vanochtend landden zij op Schiphol. Daar kwam het vooral voor sw 29-jarige Anne de Jong tot een emotioneel weerzien met familie en vrienden. De 43-jarige Amin Abou Rashed werd ook opgewacht door familie en vrienden.

De twee Nederlandse activisten, die meevoerden op de vloot die door het Israëlische leger werd bestormd, waren gisteren vrijgelaten na een verblijf in een Israëlische gevangenis. Na een overnachting in een hotel in Istanbul vlogen ze terug naar Nederland. Op Schiphol stonden De Jong en Abou Rashed de pers te woord.

Bij de actie van het Israëlische leger raakte De Jong lichtgewond. Ze werd geraakt door een rubberen kogel. Op Schiphol vertelde zij dat zij door het Israëlische leger grof is behandeld n de gevangenis in Be'ersheva. Abou Rashed bleef ongedeerd bij de actie van het Israëlische leger.

Heel erg naar

De Jong noemde haar verblijf in de cel in het zuiden van Israël "heel erg naar". Ze zegt dat de gevangenen hun advocaten nauwelijks hebben kunnen spreken en dat ze onder druk zijn gezet om zaken te ondertekenen.

De Nederlandse kon vanaf haar boot zien hoe het Turkse vaartuig Mavi Marmara maandagochtend vroeg werd aangevallen. "We hoorden en zagen het schieten. Je zag de mensen neervallen."

De Jong zegt dat de opvarenden op haar boot zich niet hebben verzet. "We hebben alleen onze armen voor ons gehouden en gezegd: 'dit is onze boot en gaan daarmee naar Gaza, we komen niet in Israëlische wateren'".

Ze spreekt tegen dat de activisten op Mavi Marmara geweld hebben gebruikt toen het Israëlische leger aan boord kwam. "Het was overleven, geen verzet".

De Nederlanders werden maandag met zo'n 700 andere activisten opgepakt, nadat de schepen waarop ze zaten door Israël waren gestopt.

Het hulpkonvooi was op weg naar de Gazastrook, maar mocht niet verder vanwege een Israëlische blokkade op zee. Bij de commando-actie vielen negen doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl