NOS NieuwsAangepast

Turkije eist opheffen Gaza-blokkade

Het herstel van de relatie tussen Turkije en Israël hangt af van Israëls houding, zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu. Volgens hem kunnen de banden tussen de twee landen pas weer worden aangehaald als Israël de blokkade van Gaza opheft.

Bij het hulpkonvooi voor Palestijnen op de Gazastrook waren zo'n 400 Turken betrokken. Toen het Israëlische leger ingreep werden negen mensenrechtenactivisten gedood, onder wie zeker vier Turken.

Er liggen nog twee Turken zwaargewond in een Israëlisch ziekenhuis. Die staan onder toezicht van een Turkse arts. "We laten ze niet aan hun lot over", aldus Davutoglu.

Onderzoek

Van de 400 Turken die nog in een Israëlische gevangenis zitten, wordt de helft vanavond teruggevlogen naar huis. Volgens Davutoglu zullen geen van de opgepakte Turken een proces aan hun broek krijgen. "Niemand heeft het recht om mensen te vervolgen die in internationale wateren zijn ontvoerd", zei de minister.

Na de aanval trok Turkije meteen zijn ambassadeur terug uit Israël. Davutoglu zei ook dat de Amerikanen zich duidelijk solidair met Turkije hebben verklaard, door de actie op het hulpkonvooi voor Gaza te veroordelen.

De VN-Veiligheidsraad heeft de Israëlische actie veroordeeld en opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl