NOS NieuwsAangepast

Nederlander spaart weer flink

Nederlandse huishoudens zijn weer flink aan het sparen geslagen.

Volgens onderzoek van ING werd in het eerste kwartaal gemiddeld 800 miljoen euro per maand opzij gezet. In april liep dat verder op tot 1,1 miljard, bijna 150 euro per huishouden.

ING verklaart de spaardrift uit het lage consumentenvertrouwen. In tijden van onzekerheid wordt doorgaans meer gespaard omdat huishoudens er zeker van willen zijn dat ze geld achter de hand hebben bij financiële tegenslagen.

Ook een jaar geleden werd veel gespaard. Net als nu bereikte het consumentenvertrouwen toen een dieptepunt. Vorig jaar nam het spaartegoed van alle Nederlanders toe met 12,1 miljard euro. Zoveel was het sinds 2001 niet geweest.

Onrust

Eind vorig jaar steeg het consumentenvertrouwen weer. Veel mensen stopten hun geld in aandelen en de bestedingen namen toe.

Daardoor werd er minder gespaard, maar dat was tijdelijk. Volgens ING zijn consumenten de afgelopen maanden somberder geworden over hun financiële toekomst. "De bezuinigingsplannen en de onrust op financiële markten zijn logische oorzaken hiervoor", zegt ING.

De bank verwacht dat de particuliere bestedingen voorlopig laag blijven.

Het spaartegoed van alle huishoudens samen was aan het einde van het eerste kwartaal 291,3 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl