CDA-top: nederlaag is onontkoombaar
Veel mensen uit de top van het CDA leggen zich neer bij een verkiezingsnederlaag. Dat vertellen bronnen binnen de partij aan de NOS.
Vanaf 2002 leverde het CDA de premier, maar partijgenoten zien Balkenende niet meer als winnaar op 9 juni.
De NOS heeft met prominente CDA'ers gesproken en daaruit blijkt dat velen de hoop op een goed resultaat hebben opgegeven.
Breekpunt
In de peilingen staat het CDA al wekenlang op de derde plek, na de VVD en de PvdA. Ook de laatste dagen klimt het CDA niet uit het dal. In de peiling van Maurice de Hond verloor de partij binnen een dag zelfs twee zetels.
Verslaggever Ron Fresen stelt dat Balkenende nog wel probeerde aansluiting te vinden, bijvoorbeeld door de hypotheekrenteaftrek tot een breekpunt te verklaren. "Maar dat is nu anderhalve week geleden en je moet constateren dat dat in de peilingen helemaal niks heeft gedaan."
Partijleider
In een reactie zegt Balkenende "nog alle vertrouwen" te hebben in zijn verkiezingsprogramma.
"Balkenende heeft zich in het verleden wel vaker teruggevochten vanuit een onmogelijke positie," herinnert Fresen, "maar hij heeft nu nog maar een week voor de verkiezingen en het lijkt een onmogelijke opgave voor hem. Zijn omgeving ziet dat blijkbaar sneller dan Balkenende zelf".
Er wordt achter de schermen niet alleen gesproken over de verkiezingen, maar vooral veel overlegd over een nieuwe partijleider. Demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld gaf gisteren al aan Balkenende wel te willen opvolgen.
Fresen: "Zijn partij is nu meer bezig met 10 juni, wie wordt de opvolger, dan de uitslag op 9 juni."