NOS NieuwsAangepast

Geen versoepeling maatregelen Q-koorts

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

154 melkgeiten- en melkschapenhouders hebben hun veestapel nog niet twee keer laten vaccineren tegen de Q-koorts. Negen bedrijven hebben zich zelfs nog niet eens gemeld voor de vaccinatie van hun dieren. Daarom blijven de maatregelen ter bestrijding van de Q-koorts voorlopig onverkort van kracht. Dat hebben de ministers Klink en Verburg gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.

In maart kondigden de ministers aan dat zij de maatregelen wilden afbouwen als aan een aantal voorwaarden was voldaan. De belangrijkste was dat alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven hun dieren twee keer moesten laten vaccineren tegen Q-koorts. Aan die eis is dus niet voldaan.

Voorlopig blijven het verbod op transport van dieren naar de 88 besmette bedrijven en het levenslange fokverbod voor de daar niet geruimde geiten van kracht. Dat geldt ook voor allerlei hygiënemaatregelen en voor het verbod om gedurende negentig dagen mest uit te rijden. Ook moeten boeren hun melk elke twee weken laten controleren.

Ondertekende verklaring

Op 31 mei hadden 287 van de in totaal 441 bedrijven die moesten vaccineren hun vee daadwerkelijk twee keer gevaccineerd. De bedrijven moeten in een computerssysteem registreren dat hun dieren twee keer gevaccineerd zijn. 154 bedrijven moeten hun dieren dus nog één of twee keer laten vaccineren.

Ter controle moeten de boeren ook een door een dierenarts ondertekende verklaring aan de Gezondheidsdienst voor Dieren sturen. Dat moeten 195 bedrijven nog doen. Negen bedrijven hebben zich nog niet gemeld voor vaccinatie. Het ministerie van Landbouw dreigt met dwang als de boeren hun vee niet snel laten vaccineren.

Als op bedrijven waar de vaccinatie voor 1 juni niet volledig was uitgevoerd Q-koorts uitbreekt, kan een levenslang fokverbod worden opgelegd.

Nieuwe patiënten

In totaal zijn er dit jaar bij het RIVM 333 nieuwe Q-koorts patiënten gemeld. Van 221 was de eerste ziektedag in 2010. Vorg jaar waren er om deze tijd 692 patiënten. Dit jaar zijn vier mensen met Q-koorts overleden. In alle gevallen was sprake van een andere ernstige ziekte.

Vooralsnog is de snelle stijging van het aantal gevallen in april en mei uitgebleven, maar deskundigen durven nog niet te zeggen dat de epidemie definitief onder controle is.

De ministers kondigen in hun brief aan dat ze later deze maand met aanpassingen van het Q-koortsbeleid komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl