NOS NieuwsAangepast

Polen geeft cockpitgesprekken gecrasht vliegtuig vrij

De Poolse regering heeft de laatste gesprekken uit de cockpit van het in april gecrashte Poolse regeringsvliegtuig vrijgegeven.

Op de opnames van de zwarte doos is te horen hoe de piloten schreeuwden en vloekten toen ze een boom raakten, vlak voor de crash. Het vliegtuig draaide daardoor ondersteboven.

Eerder werd al bekend dat de Poolse piloten herhaaldelijk waarschuwingen negeerden dat ze de grond naderden en moesten optrekken. Uit de opnames blijkt niet waarom die waarschuwingen niet werden opgevolgd.

Lees hier een uitgebreide samenvatting van de opnames

Probleem

Vlak na de crash werd gespeculeerd dat de Poolse premier Kaczynski opdracht had gegeven de landing in te zetten, hoewel de Russische luchtverkeersleiding in Smolensk de piloten zestien minuten voor de crash waarschuwde voor zeer dichte mist.

De president was met veel hoogwaardigheidsbekleders onderweg naar een belangrijke herdenking van het bloedbad in Katin, en was al te laat.

Uit de nu vrijgegeven tapes blijkt niet direct dat de piloten onder druk werden gezet om te landen. Wel is te horen is nu hoe dat nieuws aan een assistent van Kaczynski wordt verteld. "Nou, dan hebben we een probleem", zegt de man.

Drie minuten voor de crash zegt een niet-geïdentificeerd persoon "Hij gaat het niet leuk vinden als ...". De rest van de zin is onverstaanbaar en het is niet duidelijk wie er wordt bedoeld.

Onderzoek

Het Poolse regeringsvliegtuig crashte op 10 april in dichte mist bij Smolensk in Rusland. Daarbij kwamen alle inzittenden, onder wie de Poolse president Kaczynski en zijn vrouw, om het leven.

De transcriptie werd eerder vandaag door Rusland, dat de crash onderzoekt, aan Polen gegeven. Het is nog niet bekend wanneer de zwarte dozen zelf overgedragen zullen worden.

De Poolse regering heeft een transcriptie van de gesprekken in de cockpit op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken geplaatst. President Tusk hoopt hiermee een eind te maken aan speculaties over de oorzaak van de crash.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl