NOS NieuwsAangepast

'Fraude Vaticaanse bank onderzocht'

Het Openbaar Ministerie in Italië is bezig met een onderzoek naar witwassen bij de bank van het Vaticaan, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

Behalve de Vaticaanse bank IOR worden volgens het dagblad nog tien Italiaanse banken onderzocht, waaronder Intesa San Paolo en Unicredit. Justitie zou hebben ontdekt dat de bank van het Vaticaan bij die banken rekeningen beheerde. Op één van die rekeningen werd in twee jaar 180 miljoen euro overgemaakt.

Volgens La Repubblica denkt justitie dat de banken de Vaticaanse bank als dekmantel hebben gebruikt voor fraude en belastingontduiking.

Banco Ambrosiano

De IOR (Instituut voor Religieuze Werken) was de grootste aandeelhouder van de Banco Ambrosiano, een bank die werd beschuldigd van het witwassen van geld voor de Siciliaanse maffia. De tussenpersoon bij die vermeende transacties was de vrijmetselaarsloge P2, waarvan de huidige premier Silvio Berlusconi nog lid is geweest. De directeur van de Banco Ambrosiano, Roberto Calvi, was ook lid van de loge.

'Gods bankier' zoals Calvi werd genoemd, werd na het failliet van de bank in 1982 gevonden, hangend aan een strop onder een brug. Ondanks dat eraan werd getwijfeld dat Calvi zelfmoord had gepleegd, werd in mei besloten de zaak niet te heropenen. De IOR moest uiteindelijk ruim 180 miljoen euro betalen aan de schuldeisers van de Banco Ambrosiano.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl