NOS NieuwsAangepast

Regenval slaat gapend gat in wegdek Guatemala

Door hevige regenval in de hoofdstad van Guatemala is een compleet kruispunt weggeslagen. Op foto's, vrijgegegeven door de Guatamalteekse regering, is te zien dat er een gapend gat in de weg van 20 bij 15 meter is ontstaan.

Bij het wegzakken van het kruispunt zou ook een drie verdiepingen tellend gebouw in het gat gegleden zijn. Een politieagent kwam hierbij om het leven.

Twee jaar geleden stortte in dezelfde stad ook al eens een volledig kruispunt in. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en verdwenen twintig huizen.

Dergelijke gaten onder de stad ontstaan wanneer rioolbuizen onder zware druk komen te staan als gevolg van zware regenval. Wanneer de buizen uiteindelijk knappen, verspreidt het overtollige water zich in de grond onder de stad.

Dakloos

Midden-Amerika werd de afgelopen dagen geteisterd door de tropische storm Agatha, die tot nu toe aan zeker 150 mensen het leven heeft gekost. Tientallen mensen worden nog vermist.

De storm veroorzaakte de meeste schade in Guatemala, waar 123 doden zijn gemeld en bijna honderd mensen worden vermist. De meeste slachtoffers vielen in landelijke gebieden, waar zware regenval en aardverschuivingen hele dorpen wegvaagden. In twee dagen tijd zou er ruim een meter regen gevallen zijn.

Meer dan honderdduizend Guatemalteken sloegen op de vlucht voor het natuurgeweld. Een groot deel van hen raakte dakloos.

In het aangrenzende Honduras vielen zeventien doden en werden duizenden mensen geëvacueerd, nadat verschillende dijken bij de hoofdstad Tegucicalpa waren overstroomd. Lokale meteorologische diensten verwachten nog meer noodweer in Honduras.

Mitch

De storm gaat gepaard met hevige regenval en overstromingen. Inwoners vrezen een herhaling van het drama met orkaan Mitch, die in 1998 over Midden-Amerika raasde en 11.000 slachtoffers maakte. Nog eens 8000 mensen raakten vermist.

Agatha is de eerste tropische storm van dit seizoen. Wetenschappers waarschuwden vorige week dat het komende orkaanseizoen wel eens heftiger zou kunnen worden dan in 2005, toen New Orleans werd getroffen door Katrina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl