NOS NieuwsAangepast

Nederlandse veteranen herdacht in Mississippi

Door correspondent Ron Linker

In Amerika was het gisteren Memorial Day, Dodenherdenking. Op talloze plekken in de VS is stilgestaan bij gesneuvelde militairen.

President Obama was bij een plechtigheid in Chicago, die ontregeld raakte door een wolkbreuk.

In Jackson (Mississippi) was een jaarlijkse plechtigheid voor Nederlandse vliegeniers. Op de Cedarlawn-begraafplaats liggen ruim veertig Nederlanders, die in de Tweede Wereldoorlog in Jackson werden getraind en opgeleid.

Lovend

Zo'n 25 Nederlanders die hier zijn begraven, kwamen om tijdens trainingsvluchten. Een aantal piloten is na de oorlog in de Verenigde Staten blijven wonen.

Andries Bakker (95) is de enige overlevende die gisteren de herdenking bijwoonde. Hij ontmoette tijdens zijn opleidinging een vrouw die later zijn echtgenote werd.

Over de inwoners van Jackson is Bakker lovend: "Ze waren altijd zo aardig voor ons. Voortdurend boden mensen ons een lift aan. Of ze nodigden ons uit bij hen thuis", glundert de veteraan.

Margraten

De ceremonie was ingetogen: toespraken van onder meer van de burgemeester van Jackson, een kranslegging, een roos bij elk graf en volksliederen.

Initiatiefnemer ex-kolonel Wallace Sanders (89) zegt dat het zijn plicht is om de herdenking op te zetten. Hij verwijst naar de begraafplaats in het Limburgse Margraten, waar Amerikaanse militairen zijn begraven. "Daar liggen meer dan 8.000 van onze jongens, die dagelijks goed verzorgd worden. Dan is dit toch wel het minste dat wij kunnen doen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl