NOS NieuwsAangepast

Beatrix op staatsbezoek in Noorwegen

Koningin Beatrix is vanmiddag met het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp in de haven van Oslo aangekomen voor haar driedaags staatsbezoek aan Noorwegen. Daar werd ze met 126 saluutschoten welkom geheten. In een nabijgelegen fjord ging de koningin eerder vanochtend aan boord, onder het gebulder van 21 saluutschoten.

Kroonprins Haakon was het marineschip met zijn koninklijke sloep tegemoet gevaren om Beatrix te begroeten en haar mee te nemen naar de wal. Op de kade wachtten de Noorse koning Harald, koningin Sonja en prinses Mette-Marit de koningin op.

Militaire samenwerking

Het komt niet vaak voor dat de koningin per schip aankomt bij een staatsbezoek. Met de maritieme aankomst wilden Nederland en Noorwegen hun 'militaire samenwerking tot uitdrukking brengen'. De Nederlandse marine oefent veel in de Noorse fjorden.

Beatrix werd verder verwelkomd door Noorse en Nederlandse schoolkinderen die zwaaiden met vlaggetjes van beide landen. In Oslo wonen ongeveer 650 Nederlanders en er is zelfs een Nederlandse school.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die de koningin vaak vergezellen bij een staatsbezoek, zijn dit keer niet van de partij. Wel wordt Beatrix vergezeld door minister Verhagen van Buitenlandse Zaken.

Het is niet de eerste keer dat Beatrix een staatsbezoek aan Noorwegen brengt. In 1986 reisde ze samen met prins Claus naar het Scandinavische land, waar ze door koning Olav V werden ontvangen. Olav overleed in 1991 en werd opgevolgd door zijn zoon Harald V. In 1996 brachten koning Harald en koningin Sonja een driedaags staatsbezoek aan Nederland.

Programma

De koningin vertrok vanmiddag, na de inspectie van de erehaag, naar het koninklijk paleis in Oslo. Daar ontmoette ze prinses Astrid en prinses Märtha Louise, de zus en de dochter van de koning.

Vandaag staat nog een kranslegging bij het Nationale Monument op het terrein van de Akershus Vesting op het programma, en een bezoek aan de voorzitter van het Noorse parlement.

Vanavond biedt de koning een staatsbanket aan in zijn paleis waarbij zowel koningin Beatrix als koning Harald V een tafelrede houden.

Kees Verkerk

Traditiegetrouw zal de koningin Nederlanders ontmoeten die in het land wonen dat zij bezoekt. In Noorwegen wonen bijna 7000 Nederlanders. Oud-schaatskampioen Kees Verkerk is een van hen. Hij woont sinds 1973 in de Noorse stad Kristiansand, waar hij samen met zijn Noorse vrouw een camping runt.

Verkerk is samen met zijn vrouw aanwezig bij het staatsbanket. Desgevraagd zegt hij 'zeer vereerd' te zijn met de uitnodiging. "Ik voel me al 36 jaar thuis in Noorwegen, maar ik blijf Nederlander in hart en nieren", aldus Verkerk.

Noorwegen en Nederland delen een liefde voor de schaatssport en beide landen hebben grote schaatsers voortgebracht. Verkerk wordt in Noorwegen nog vaak aangesproken op zijn schaatsverleden.

In 1986, tijdens het vorige staatsbezoek, ontmoette hij koningin Beatrix ook al eens. "Beatrix doet het fantastisch. Ik ben blij dat ik haar mag spreken. Ik keek hier op 4 mei de uitzending rond Dodenherdenking. Dat ze terugkwam na dat incident vond ik geweldig," aldus Verkerk.

Economie

Morgen woont de koningin een bijeenkomst bij over de grote participatie van vrouwen in het Noorse arbeidsproces en bezoekt zij een multiculturele school. Daarna volgt een gesprek over de Nederlandse en Noorse economie.

Noorwegen is een belangrijke producent van olie, gas en elektriciteit. Nederland koopt per jaar voor vier miljard euro gas in Noorwegen en de langste elektriciteitskabel onder zee loopt tussen beide landen. Op het gebied van de visserij is veel samenwerking. De beroemde jaarlijkse haringvangst 'Hollandse Nieuwe', is eigenlijk 'Noorse Nieuwe'.

's Avonds biedt de koningin in het operagebouw aan Noorse genodigden een dansvoorstelling aan van het Nederlands Dans Theater II, dat voor de gelegenheid meereist. Op donderdag 3 juni vertrekt koningin Beatrix naar Bergen. Na een korte stadswandeling volgt een gesprek over duurzame visserij aan boord van het kustwachtschip Zr.Ms. Bergen. Het bezoek wordt afgesloten met een kort pianoconcert in Troldhaugen, het voormalige woonhuis van de Noorse componist Edvard Grieg.

NOS-uitzending

Vrijdagavond 4 juni doet de NOS verslag van het staatsbezoek op Nederland 1. Naast een verslag van het officiële programma, wordt aandacht besteed aan de Noorse koninklijke familie. De Oranjes onderhouden vriendschappelijke contacten met het Noorse koninghuis. Noorwegen stond bovendien bekend als de favoriete vakantiebestemming van koningin Wilhelmina.

NOS De koningin in Noorwegen, vrijdag 4 juni, 19.00 - 19.25 uur, Nederland 1. Presentatie: Astrid Kersseboom. U kunt de uitzending ook hier volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl