NOS NieuwsAangepast

CDA'ers verbaasd over uitspraak Balkenende

CDA-prominent Elco Brinkman is verbaasd dat lijsttrekker Balkenende de hypotheekrenteaftrek bestempelt als breekpunt in de komende coalitieonderhandelingen. Dat zei hij in het NCRV-programma Schepper en Co.

Hij is niet de enige verbaasde CDA'er, ook de CDA-jongeren en CDA'ers uit de top 5 van de lijst waren verrast door Balkenende.

"Ik zou het niet gedaan hebben. Ik denk dat waar mensen op zitten te wachten op het ogenblik perspectief en hoop is", zei Brinkman, die in 1994 lijsttrekker was voor het CDA.

Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, vindt overigens ook dat er aan de hypotheekrenteaftrek niet getornd mag worden. Maar hij relativeerde de waarde van een breekpunt. "Eerst maar even zien wat partijen er na de verkiezingen mee doen, partijen hebben elkaar nodig", zei hij.

Helderheid

CDA-leider Balkenende is niet onder de indruk. "Het ligt allemaal niet zo zwaar", zegt hij. Balkenende wilde met het benoemen van een breekpunt helderheid scheppen voor de kiezer.

"In een debat kunnen situaties zich ineens gaan voordoen dat je helderheid wil scheppen en ik had er behoefte aan om dat te doen en iedereen weet dat we er heel hard in zitten", zegt Balkenende.

Verrast

Andere CDA-politici zeiden verrast te zijn toen Balkenende in lijstrekkersdebatten het breekpunt benoemde. Demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs, nummer 5 op de lijst, zei in een radio-interview dat ze niet wist dat lijsttrekker Balkenende de aftrek van rente tot breekpunt zou uitroepen. "Het is uiteindelijk Balkenende die dat punt naar buiten bracht. Dat is uiteindelijk een feit."

Ook demissionair CDA-minister Klink van Volksgezondheid zei vorige week dat hij niet had gedacht dat Balkenende dat zou zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl