NOS WielrennenAangepast

Valverde voor twee jaar geschorst

Alejandro Valverde is voor twee jaar geschorst vanwege het overtreden van de dopingwetten. Valverde is nooit betrapt op dopinggebruik, maar volgens het hoogste sporttribunaal CAS wijst DNA-materiaal op het gebruik van bloeddoping door de Spaanse wielrenner.

Het Italiaans olympisch comité deed de Spanjaard eerder al in de ban, omdat hij in verband werd gebracht met de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes, de spil in het dopingonderzoek Operacion Puerto.

Valverde vocht die schorsing aan bij het CAS, maar verloor. Voor de UCI was die nederlaag de aanleiding om het CAS te bewegen de 30-jarige Spanjaard een wereldwijde ban op te leggen. Het CAS baseerde zijn beslissing vooral op het feit dat een DNA-test bewees dat één der onderzochte bloedzakken uit het laboratorium van Fuentes zowel bloed van Valverde als epo bevatte.

Niet welkom in Italië

De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2010. Daardoor mist de kopman van Caisse d'Epargne de komende twee edities van de Tour de France. Vorig jaar miste hij de Tour ook al, omdat de ronde voor een klein deel over Italiaans grondgebied voerde, waarop hij door de schorsing niet welkom was.

Valverde blijft te boek staan als de winnaar van de Ronde van Spanje van 2009, maar zijn uitslagen uit het lopende seizoen worden geschrapt. Valverde won dit jaar de Ronde van Romandië en de Ronde van de Middellandse Zee, werd tweede in zowel Parijs-Nice als de Ronde van Baskenland en derde in Luik-Bastenaken-Luik. Ook is hem gevraagd zijn prijzengeld terug te storten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl