NOS NieuwsAangepast

Turken woedend over Israëlische aanval konvooi

Duizenden Turken hebben bij het Israëlische consulaat in Istanbul hun woede geuit over de Israëlische bestorming van het hulpkonvooi naar Gaza. Tientallen betogers drongen het gebouw binnen. De politie gebruikte traangas en de wapenstok om de woedende betogers het gebouw weer uit te krijgen.

De politie leidde de betogers naar één van de centrale pleinen in Istanbul, het Taksim plein. Daar bleven de demonstranten leuzen roepen tegen Israël. Volgens Hamza, een 19-jarige student, lokt Israël met de bestorming een oorlog uit in de regio. "En oorlog moet ons antwoord zijn", vervolgde Hamzi. "Onze reactie moet harder zijn dan wat Israël heeft gedaan bij deze onschuldige mensen."

Ook op andere manieren heeft Turkije fel gereageerd op de Israëlische actie. Premier Erdogan is teruggekeerd van een reis door Latijns-Amerika. De regering is in spoedzitting bijeengekomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken eist een verklaring van Israël en spreekt van een schending van de mensenrechten. Aan boord van het eerste schip dat werd aangevallen, waren veel Turkse activisten.

"Israël heeft opnieuw laten zien dat het humanitaire waarden en vreedzame initiatieven negeert door op onschuldige burgers te schieten. Wij wijzen de inhumane onderschepping scherp van de hand", liet het ministerie weten in een verklaring. Turkije heeft de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen.

Verder heeft Turkije een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad aangevraagd. Het land zit momenteel als roulerend lid in de V-raad.

Anti-Israëlische soapserie

De relatie tussen Turkije en Israël is het afgelopen jaar snel verslechterd. Tot voor kort waren het bondgenoten die gezamenlijk militaire oefeningen hielden, maar sinds een jaar uit Ankara vaak scherpe kritiek op Israël. Vooral de Israëlische blokkade van de Gazastrook, en de oorlog van 2008, is vaak mikpunt van Turkse kritiek.

Op het World Economic Forum van januari 2009 kwamen Erdogan en de Israëlische president Peres hard in aanvaring over de oorlog in Gaza. Erdogan beschuldigde Peres ervan mensen te hebben vermoord. Toen de voorzitter van het forum ingreep, verliet Erdogan woedend de zaal. Erdogan werd daarna als een held ontvangen in Turkije.

De relatie werd er niet beter op toen een Israëlische minister de Turkse ambassadeur in Israël op televisie vernederde. En op de Turkse televisie draait al enige tijd een soapserie met een anti-Israëlische ondertoon die de ergernis heeft gewekt van Jeruzalem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl