Mensenrechtenbeweging wil eind Gaza-blokkade

De vloot met mensenrechtenactivisten die vanochtend door het Israëlische leger is aangevallen, is een initiatief van de oganisatie Free Gaza Movement.

De organisatoren van de tocht protesteren tegen de blokkade van de Gazastrook, die inmiddels al drie jaar duurt. Israël heeft het gebied van de buitenwereld afgesloten na de machtsovername door Hamas in 2007. Ook Egypte houdt de grenzen dicht.

Zo'n achthonderd mensen maken deel uit van de vloot, onder wie journalisten, schrijvers en artiesten uit zo'n veertig verschillende landen. Het konvooi wil hulpgoederen naar Gaza brengen. Voorop ging een Turks schip met zeshonderd opvarenden.

De Free Gaza Movement wil volgens haar website de blokkade van Gaza opheffen en internationale aandacht vragen voor de "voortdurende Israëlische bezetting". Het was de bedoeling dat de vloot zaterdag al zou vertrekken, maar door technische problemen werd dat uitgesteld tot gisteren. Twee beschadigde boten bleven op Cyprus achter.

Blokkeren

"We zijn vastbesloten om Gaza te bereiken", zei een van de activisten voorafgaand aan het vertrek. "We zijn er van overtuigd dat de belegering van Israël illegaal is. En die willen wij doorbreken."

Israël heeft al laten weten de vloot tegen te houden. "We zullen proberen om hen op een vreedzame manier tegen te houden als ze de kusten van de Gazastrook proberen te benaderen, maar als zij trachten door te varen, zullen we hen blokkeren", bevestigt de woordvoerder van de minister van Buitenlandse Zaken.

Wel zal Israël de goederen onderscheppen en die na een controle via de eigen kanalen naar de Gazastrook vervoeren. Israël noemt de vloot een propagandadaad en beweert dat er van een humanitaire crisis geen sprake is.

Israël beweert dat het elke week 15.000 ton humanitaire hulpgoederen naar de Gazastrook brengt. Maar volgens de Verenigde Naties is dat minder dan een kwart van wat nodig is.

Teruggestuurd

Het is niet de eerste keer dat er een vloot met hulpgoederen door de zeeblokkade probeert te komen. Bij eerdere pogingen werden de schepen door Israël teruggestuurd of naar Israël begeleid. Er worden maar zelden schepen toegelaten tot de Gazastrook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl