NOS WielrennenAangepast

Ritzege Tschopp, Basso behoudt roze

Johann Tschopp (Bouygues Telecom) heeft de twintigste etappe van de Giro d'Italia, een zware bergrit over 178 kilometer, gewonnen. De 27-jarige Zwitser liet op én na de Gavia zijn medevluchters achter zich en bereikte solo de streep.

Met de legendarische Passo di Gavia op het programma (met 2.618 meter het dak van de Giro) en een klassement dat nog ruimte bood voor aanvallen op het roze, waren de verwachtingen hooggespannen.

Carlos Sastre en Alexandr Vinokoerov pakten weliswaar een minuutje op de besneeuwde flanken van de Gavia, maar verontrustend werd de marge nooit voor klassementsleider Basso. En omdat David Arroyo net als Michele Scarponi niets ondernam en de aanval van Cadel Evans te laat kwam, pedaleerde de rozetruidrager redelijk comfortabel de op papier zo helse dag door.

Aanval Evans te laat

Spannend was nog wel of veteraan Gilberto Simoni (38), bezig aan zijn laatste Giro, als eerste de top van de Gavia zou passeren. Maar dat werd hem niet gegund door medevluchter Tschopp.

Tschopp en Simoni maakten deel uit van een kopgroep van acht die voor de Gavia weggesprongen was en waarvan ook Sastre en Vinokoerov deel uitmaakten. Tschopp en Simoni reden kort voor de top weg en in de afdaling sloeg Tschopp toe.

Drie kilometer voor de streep ging Evans plots toch op de pedalen staan. De wereldkampioen passeerde Vinokoerov in hoog tempo, maar Tschopp bleef net buiten beeld en Basso kon hij uiteindelijk maar op negen seconden rijden.

Top 10: 1. Johann Tschopp (Zwi) 2. Cadel Evans (Aus) op 0.16 3. Ivan Basso (Ita) op 0.25 4. Michele Scarponi (Ita) zt 5. David Arroyo (Spa) op 0.41 6. Vincenzo Nibali (Ita) zt 7. John Gadret (Fra) op 0.49 8. Bauke Mollema zt 9. Daniele Righi (Ita) op 0.57 10. Vasil Kirjenka (WRu) op 1.02

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl