NOS NieuwsAangepast

Gratie voor homopaar in Malawi

De president van Malawi heeft gratie verleend aan een homopaar dat was veroordeeld tot 14 jaar cel. Hij besloot daartoe na gesprekken met Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN.

Een rechtbank verklaarde de homo's anderhalve week geleden schuldig aan "obsceniteit en onnatuurlijke daden".

Verboden

De 26-jarige Steven Monjeza en de 20-jarige Tiwonge Chimbalanga werden eind december gearresteerd toen ze hun verloving vierden. Ze wilden dit jaar trouwen.

De zaak leidde tot veel internationale kritiek. Na het gesprek met Ban Ki-moon gaf president Bingu wa Mutharika opdracht het homostel vrij te laten.

"Deze jongens hebben een misdaad begaan tegen onze cultuur, ons geloof en onze wetten", zei de president tijdens een persconferentie bij zijn ambtswoning. "Desondanks verleen ik hen gratie en verzoek daarom om hun onmiddellijke vrijlating zonder voorwaarden."

De beslissing om de twee vrij te laten nam de president niet van harte. "Ik heb dit om humanitaire redenen besloten, maar dat betekent niet dat ik het er mee eens ben."

'Moedig'

Homoseksualiteit is in Malawi verboden. Evenals in veel andere Afrikaanse landen.

Ban Ki-moon noemde het besluit van de president moedig. De VN-chef wil dat er een einde komt aan "deze verouderde" straffen op homoseksualiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl