NOS NieuwsAangepast

Hoogste gebouw van Nederland geopend

Door correspondent energie Bram Schilham

In Rotterdam is het hoogste gebouw van de Benelux, de Maastoren, geopend. Het gebouw in de Kop van Zuid telt 44 verdiepingen en is 165 meter hoog. In totaal heeft het gebouw een kantooroppervlakte van 38.000 m2. Onder meer accountantsbureau Deloitte en parkeerbeheerder Q-Park zullen zich er vestigen.

De gevel van de Maastoren is van aluminium en wordt naar boven toe steeds lichter. "Afhankelijk van de weersomstandigheden verandert het gebouw van kleur, zoals een kameleon zich aan haar omgeving aanpast", stelt de architect. Op de bovenste verdieping is een vergaderzaal met een glazen gevel, waardoor het lijkt alsof het gebouw versmelt met de lucht.

Het op-één-na hoogste kantoorgebouw van Nederland staat ook in Rotterdam. Dat is de Delftse Poort, met een hoogte van 151 meter. In de stad verrijst momenteel ook de woontoren New Orleans, die 158 meter wordt.

Duurzaam

Bij de Maastoren wordt voor het eerst in Nederland wordt water van een stromende rivier ingezet voor de verwarming en koeling van een gebouw. De ontwerpers combineerden twee technieken: het onttrekken van warmte en koude aan de rivier en het opslaan van energie in de bodem, de zogenaamde warmte-koude-opslag.

Het werkt verbluffend simpel. In de zomer kan de temperatuur van het Maaswater oplopen tot zo'n 23 graden. Deze warmte wordt via warmtewisselaars opgeslagen in een ondergrondse waterput. 's Winters kan het opgepompte water een groot deel van de verwarming van de Maastoren verzorgen. Met de koeling werkt het precies andersom: 's winters gaat de kou de grond in, 's zomers te gebruiken als alternatief voor traditionele airconditioning. Deloitte zegt 50 procent te besparen op z'n energierekening en dus ook de helft minder CO2 uit te stoten. De dure installatie in de kelder van het gebouw is dan ook binnen een paar jaar terugverdiend.

Nadelen voor het milieu lijken er nauwelijks te zijn. Pas als te veel gebouwen op dezelfde plek hun temperatuur gaan regelen via het rivierwater, zou er een verstoring kunnen optreden van het ecosysteem. Op sommige plaatsen in Nederland waar energiecentrales hun koelwater lozen, zijn tropische vissen aangetroffen. Zo ver is het in Rotterdam nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl