NOS WielrennenAangepast

Basso slaat slag in de Giro

Michele Scarponi is winnaar geworden van de negentiende etappe van de Giro d'Italia. De Italiaan van Diquigiovanni mocht in het spektakelstuk van Brescia naar Aprica over 195 kilometer de rit winnen van Ivan Basso, die dankzij prima ploegenspel het roze overnam.

Na een rustig eerste deel van de koers leverde de loodzware Mortirolo vuurwerk op. Op instigatie van Basso sleurden zijn Liquigas-knechten vol aan kop van de groep met de favorieten en een voor een moesten de concurrenten passen.

Toen ook Basso op de pedalen ging staan konden alleen Nibali en Scarponi nog volgen. Op de top had Evans een minuut op de koplopers verloren en David Arroyo, de man in het roze zelfs twee minuten.

Vergeefse tegenaanval Arroyo

Basso leek de Giro beslist te hebben maar in de gevaarlijke afzink maakte de Italiaan geen sterke indruk. Arroyo ging als een bezetene naar beneden en maakte in een mum van tijd meer dan een minuut goed.

De Spanjaard, Evans, Gadret, Vinokoerov en Sastre vonden elkaar en hadden de drie Italianen nagenoeg in het vizier. Op de slotklim, die lang niet zo zwaar was als de Mortirolo, sloegen de koplopers echter weer toe.

De buit was al verdeeld, Scarponi mocht de rit winnen, zodat de drie uitstekend samenwerkten en weer fors op het vijftal erachter uitliepen. Zó fors zelfs dat Arroyo zijn roze trui moest overdragen aan de Basso, de grote winnaar van de dag.

Bauke Mollema en Steven Kruijswijk kwamen als elfde en twaalfde over de streep. Mollema staat in het klassement nu elfde, twerijl Kruijswijk opklom naar de achttiende plaats.

Top 10: 1. Michele Scarponi (Ita) 2. Ivan Basso (Ita) 3. Vincenzo Nibali (Ita) 4. Alexandr Vinokoerov (Kaz) op 3.05 5. John Gadret (Fra) zt 6. Cadel Evans (Aus) op 3.06 7. David Arroyo (Spa) zt 8. Carlos Sastre (Spa) zt 9. Branislau Samoilau (WRu) 5.27 10. Marco Pinotti (Ita) zt 11. Bauke Mollema zt 13. Steven Kruijswijk zt

Top 4 klassement: 1. Ivan Basso (Ita) 2. David Arroyo (Spa) op 51 3. Vincenzo Nibali (Ita) op 2.30 4. Michele Scarponi (Ita) op 2.49

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl