NOS NieuwsAangepast

Welke breekpunten zijn er?

We moeten nog naar de stembus, maar het speculeren over wie straks met wie een coalitie gaat vormen is al in volle gang. In ons coalitiespel kunt u nagaan wat de mogelijkheden zijn op basis van de peilingen.

Maar er spelen niet alleen getalsmatige factoren mee. In aanloop naar de verkiezingen zijn tot nu toe twee breekpunten genoemd: de hypotheekrenteaftrek en de AOW-leeftijd.

Het CDA wil niet deelnemen aan een regering die de hypotheekrenteaftrek wil wijzigen, terwijl D66 juist niet met om partijen om de tafel wil die deze aftrek voor huizenbezitters ongemoeid willen laten. De twee partijen lijken elkaar daarmee dus al bij voorbaat uit te sluiten.

Ander breekpunt is het verhogen van de AOW-leeftijd, althans voor de PVV. Deze partij wil niet regeren met partijen die voor zo'n verhoging zijn. Dat betekent dat op het eerste gezicht alleen de SP en Trots op Nederland overblijven als coalitiegenoten.

HypotheekrenteaftrekBreekpuntCDANiet wijzigenJaVVDNiet wijzigenNeePVVNiet wijzigenNeeTrots op NLNiet wijzigenNeeSGPNiet wijzigen in crisistijdNeePartij voor de DierenWijzigenNeeChristenUnieWijzigenNeeSPWijzigenNeePvdAWijzigenNeeD66Woningmarkt wijzigen, incl. hypotheekrenteaftrekJaGroenLinksAfschaffenNee

AOW-leeftijdBreekpuntPVVBlijft 65JaSPBlijft 65NeeTrots op NLBlijft 65NeeGroenLinksNa 45 jaar werken AOWNeePvdAVerhogen naar 67NeeSGPVerhogen naar 67NeeChristenUnieVerhogen naar 67NeeCDAVerhogen naar 67NeeD66Verhogen naar 67NeePartij voor de DierenVerhogen naar 67NeeVVDVerhogen naar 67Nee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl