NOS NieuwsAangepast

DNB waarschuwt voor terugval

Het Nederlandse financiële systeem is bijna twee jaar na de kredietcrisis nog niet uit de gevarenzone, zegt De Nederlandsche Bank (DNB).

Er zijn nog steeds risico's voor het prille herstel van het financiële stelsel.

Ten opzichte van 2008 is er wel wat verbeterd, maar de Europese schuldencrisis laat zien dat markten nog altijd hevig reageren op problemen. "Dit is voorlopig één van de grootste gevaren voor financiële stabiliteit."

Pensioen

Ook is er nog steeds een kans dat de economie opnieuw afglijdt naar een recessie. Voor de banken betekent dat volgens DNB weer een toename van het kredietrisico. "Als tegelijk de markten voor huizen en ander onroerend goed druk staan, krijgt de bankensector te maken met aanzienlijke potentiële verliezen."

De centrale bank vindt het "cruciaal" dat de overheidsfinanciën in de eurolanden de komende tijd op orde komen. Hiermee wordt een belangrijk obstakel voor herstel van financiële stabiliteit en de economie weggenomen, zegt de bank. "Als dit niet gebeurt, legt dat de kiem voor een volgende crisis. Structurele hervormingen zijn noodzakelijk om de houdbaarheid van de staatsfinanciën op de lange termijn te borgen."

Veilig

Nadeel van bezuinigen is volgens DNB dat er opnieuw een rem wordt gezet op de economie, met een nieuwe recessie als mogelijk gevolg. "Maar er is geen optie die geen geld kost. Het aanhouden van de hoge tekorten en lage buffers kost op den duur veel meer."

De bank vindt ook dat het Nederlandse pensioenstelsel moet worden herzien om de pensioenen in de toekomst veilig te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl