NOS NieuwsAangepast

Miljoen Nederlandse krantenpagina's online

Lees ook het weblog van Pauline Broekema: Vierhonderd jaar kranten: van spaanse griep tot stropers

Op het computerscherm kunnen lezen wat grootouders en overgrootouders in hun leunstoel lazen in het licht van een olielamp of gloeilamp. Dat kan dankzij een immens project van de Koninklijke Bibliotheek. De KB digitaliseert een omvangrijk deel van alle landelijke, regionale, lokale en koloniale kranten die zijn verschenen tussen 1618 en 1995.

Eén miljoen pagina's is nu voor iedereen toegankelijk. Het gaat om meer dan zeventig verschillende kranten, van de Oprechte Haarlemsche Courant tot het Algemeen Handelsblad en de Rotterdamsche Courant. De overige zeven miljoen pagina's worden in de komende achttien maanden in etappes aan de website toegevoegd.

Grootste ter wereld

De webdienst is de grootste, gratis toegankelijke online krantendatabank ter wereld en maakt deel uit van het voornemen van de KB om over vier jaar tien procent van alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften digitaal beschikbaar te stellen.

Voor de digitalisering van de kranten is niet alleen gebruik gemaakt van de collectie van de KB, maar ook van het bezit van meer dan twintig Nederlandse archieven en bibliotheken. Daarnaast heeft een aantal buitenlandse instellingen, waaronder het Vaticaans archief, het Russische Staatsarchief voor oude akten en het Nationaal Archief Suriname, hun exemplaren beschikbaar gesteld.

Zeldzame kranten

Unieke Nederlandse kranten uit de zeventiende en achttiende eeuw, die voorheen niet of nauwelijks toegankelijk waren, kunnen straks door iedereen op het web worden geraadpleegd en op elk willekeurig woord in de tekst doorzocht worden.

Zeldzame krantentitels, die verspreid waren geraakt over meerdere buitenlandse instellingen, zijn voor het eerst bijeengebracht en doorzoekbaar gemaakt. Een wetenschappelijke adviescommissie met deskundigen op het terrein van de (pers)geschiedenis heeft de selectie gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl