NOS NieuwsAangepast

Grootscheepse terreuroefening op Amsterdam Centraal

Door redacteur Merlijn Stoffels

Op het Centraal Station in Amsterdam is vandaag een grote terreuroefening gehouden. Zo'n 100 mensen deden mee, van de marechaussee, de spoorwegpolitie, politie Amsterdam-Amstelland, de Nederlandse Spoorwegen en vervoersbedrijf GVB. Het is voor het eerst dat deze organisaties gezamenlijk op zo'n grote schaal oefenen.

Doel van de terreuroefening is het ontmaskeren van terroristen.

Amsterdam Centraal werd voor de oefening gedeeltelijk afgesloten. Bij de vier ingangen die wel openbleven observeerde de spoorwegpolitie de reizigers. Als ze verdacht gedrag zagen, werd ingegrepen. Er werd dan een collega opgeroepen die deze persoon moest aanhouden om achter de redenen van het gedrag te komen. Daarbij kon om de identiteit van de persoon gevraagd worden. De politie kon overgaan tot arrestatie als de verdachten geen goed verhaal hadden.

Lege tassen

Ook personeel van de NS en andere openbaar vervoersbedrijven deden aan de oefening mee. Die letten op verdacht gedrag, zenuwachtig gedrag, passagiers met lege tassen of onbewaakte bagage. Reizigers die net doen of ze op een trein staan te wachten maar niet instappen. Op het moment dat onraad werd geroken, schakelden ze de spoorwegpolitie in.

Na de bloedige aanslagen in Spanje op het openbaar vervoer in Madrid besloot de spoorwegpolitie dat ook in Nederland iets nieuws moest worden ontwikkeld om de stations beter te beveiligen. Bij de aanslag in Madrid ontploften op 11 maart 2004 in vier forensentreinen gelijktijdig bommen. Daardoor kwamen 191 personen om het leven en raakten ongeveer 1900 anderen gewond.

Den Bosch

Dat er ook in Nederland risico's zijn blijkt wel uit de ontruiming van het station Den Bosch onlangs. Dat gebeurde nadat NS-medewerkers hadden gewaarschuwd toen ze een verwarde man in een lange witte jurk met een groene jas zagen die zei dat er een explosief zou afgaan in een trein. Het treinverkeer werd stilgelegd. De vraag is of dit soort incidenten met deze nieuwe aanpak kunnen woorden voorkomen.

De Politieacademie heeft een nieuwe cursus ontwikkeld om potentiële terroristen op te sporen. De deelnemers leren hoe ze in ruimtes met veel bezoekers verdachte personen eruit kunnen pikken. Inmiddels hebben 1500 mensen deze cursus afgerond.

De cursus is niet alleen voor de politie, maar ook bijvoorbeeld voor werknemers van openbaar vervoersbedrijven, de marechaussee en beveiligingsbedrijven. Op termijn moeten alle agenten cursus krijgen. Ook wordt het onderdeel van de politieopleiding.

Intensievere controles

Bij de spoorwegpolitie hebben inmiddels alle 500 medewerkers deze opleiding gehad. Daarmee is het mogelijk geworden op alle stations te controleren op verdachte gedragingen. Dit zal vooral op de grotere stations gaan gebeuren.

Maar omdat het dreigingsniveau voor terreuraanslagen op dit moment beperkt is staat deze controle op een laag pitje. Een laag dreigingsniveau betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland gering is, maar ook niet helemaal kan worden uitgesloten, aldus het laatste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. Op het moment dat het dreigingsniveau omhoog gaat zal ook de controle op stations worden geïntensiveerd. Dan zullen de reizigers er ook meer van gaan merken.

Overigens wil de politie deze nieuwe methode ook gaan gebruiken op andere locaties waar veel mensen samenkomen. Zoals bijvoorbeeld voetbalwedstrijden om de hooligans te traceren, uitgaansgebieden, winkelcentra en vliegvelden. Maar dat komt pas echt van de grond als meer politie agenten de opleiding van de Politieacademie hebben afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl