NOS NieuwsAangepast

Balkenende bereid excuses te maken

CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende is bereid excuses te maken aan RTL-presentatrice Mariëlle Tweebeeke als die zich onheus bejegend voelt door een opmerking van hem.

Balkenende zei woensdagavond in het Carré-debat, nadat Tweebeeke vier keer dezelfde vraag had gesteld: "U kijkt zo lief... ". Over die opmerking onstond commotie.

'Haast seksistisch'

Hoofdredacteur Margriet van der Linden van tijdschrift Opzij vond de opmerking "haast seksistisch", "ronduit aanmatigend" en "totaal ongepast". Zij eiste excuses van Balkenende.

Ook op Twitter lag de uitspraak onder vuur.

Femke Halsema (GroenLinks) schreef bijvoorbeeld: "#ukijktzolief (of iets heel vegelijkbaars) zei Balkenende ook inderdaad eens tegen mij. 'Fijne' openingszin voor de kroeg? ahum."

En Mariette Hamer (PvdA) reageerde op een tweet van NOS-verslaggeefster Dominique van der Heyde: "Dat excuus zou jpb niet misstaan!".

Perplex

Balkenende zei in een lijsttrekkersdebat in Groningen dat hij alleen had willen zeggen: "U kijkt me lief aan, maar u krijgt geen ander antwoord". Hij voegde eraan toe dat hij bereid was zijn excuses aan te bieden, als Tweebeeke dat wilde.

De RTL-presentatrice liet in een reactie weten: "Excuses waren wat mij betreft niet nodig geweest, maar als de premier zelf vindt dat hij over de schreef is gegaan dan vind ik het prima."

Eerder zei ze dat ze even perplex heeft gestaan door de opmerking van de premier, maar toen razendsnel besloot er niet tijdens de uitzending op in te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl