NOS NieuwsAangepast

Kapitein Sea Shepherd bekent schuld

Milieuactivist Peter Bethune heeft voor de rechter in Japan bekend schuldig te zijn aan vier van de vijf aanklachten die tegen hem waren ingediend. De kapitein van de Sea Shepherd enterde in maart de Japanse walvisvaarder Shonan Maru 2, nadat dat schip zijn vaartuig had geramd en doen zinken.

Naar eigen zeggen wilde Bethune de kapitein van de Shonan Maru aanhouden en hem de rekening van drie miljoen dollar presenteren voor het verwoeste schip. Hij werd echter zelf door de Japanners opgepakt en overgedragen aan justitie. Hij zit sinds maart vast.

Mishandeling

Bethune kreeg voor het incident twee aanklachten te horen: wederrechtelijk betreding van het schip, mishandeling en verstoring van de bedrijfsgang. Daarnaast kreeg Bethune nog twee aanklachten voor verboden wapenbezit en vandalisme, omdat hij eerder met een mes netten van de walvisvaarder had doorgesneden en een aanklacht voor mishandeling omdat hij glazen flessen met boterzuur naar de walvisvaarder had gegooid. Door glasscherven raakt één opvarende gewond.

De verdediging erkent alle beschuldigingen, behalve de aanklacht voor mishandeling. Hij geeft toe boterzuur te hebben geworpen, maar stelt dat dat niet in glas verpakt zat. Daarnaast vindt Bethune dat hij een goede reden had om aan boord van het schip te gaan en de kapitein aan te klampen.

Als Bethune schuldig wordt bevonden, kan de 45-jarige Australiër 15 jaar de cel in gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl