NOS NieuwsAangepast

Enquête: aftrek hypotheekrente geen taboe

Voor een meerderheid van de woningbezitters is beperking van de aftrek van hypotheekrente geen taboe. Ze zien liever dat daarop wordt bespaard dan op zaken als AOW, uitkeringen, gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid op straat.

Bezuinigingen op integratie of kunst en cultuur krijgen wel de voorkeur boven beperking van de renteaftrek.

Dat is de uitkomst van een peiling van de Vereniging Eigen Huis (VEH), waaraan 118.000 woningbezitters en 3000 huurders hebben meegedaan. Daaruit blijkt ook dat er veel zorgen zijn over de toekomst van de woningmarkt.

Ongerust

De meeste huizenbezitters zeggen dat de hypotheekrente-aftrek belangrijk is bij het bepalen van hun stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.

Lees hier hoe alle partijen denken over de aftrek

"Mensen zijn ongerust en onzeker over de discussie over de hypotheekrente", zegt VEH-directeur Marlies Pernot. "Ze zijn bang dat de prijs van hun woning snel zal dalen en dat die zelfs onverkoopbaar wordt. Ook vrezen ze da ze hun maandlasten niet meer kunnen opbrengen."

Van de ondervraagden vindt negentig procent dat de politieke discussie ook moet gaan over andere onderwerpen die te maken hebben met het huizenbezit, zoals de overdrachtsbelasting en de aanschaf van een bestaande woning.

Wachtlijsten

Als grootste problemen noemen eigenwoningbezitters onder meer de verkoopbaarheid van hun huis, het gebrek aan geschikte woningen voor starters, de dalende prijzen van koopwoningen en de vraag of ze hun hypotheek wel kunnen betalen. De huurdersgroep maakt zich vooral zorgen om de hoge prijzen voor koopwoningen, het gebrek aan geschikte woningen voor mensen die voor het eerste keer een woning kopen en de lange wachtlijsten voor huurwoningen.

Tijdens het debat in Carré gisteravond verzekerde VVD-leider Rutter dat hij niet aan de hypotheekrenteaftrek zou morrelen, maar weigerde opnieuw het tot breekpunt te verklaren. Alexander Pechtold van D66 eiste juist dat de woningmarkt wordt hervormd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl