NOS NieuwsAangepast

Amnesty: meer landen bij Strafhof

Amnesty International wil dat meer landen zich bij het Internationaal Strafhof in Den Haag aansluiten. Met name leden van de G20, zoals de VS, China, India en Rusland moeten het goede voorbeeld geven op het gebied van mensenrechten, staat in het jaarboek 2010.

"Er zijn al heel veel landen lid, maar als een aantal grootmachten niet meedoen, dan is de rechtsmacht van het hof veel te beperkt", zegt een woordvoerder.

"Er gaat een heel belangrijk signaal van uit als die landen zeggen 'We doen ook mee', dan wordt het voor die landen moeilijker om vriendjes buiten schot te houden."

Hand boven het hoofd

Want dat is wat er volgens de mensenrechtenorganisatie nog te vaak gebeurd. Als voorbeeld wordt Sri Lanka genoemd, waar vorig jaar een eind kwam aan de burgeroorlog, maar ten koste van veel mensenlevens.

"India en China wilden niet hun vriendje Sri Lanka aanpakken en zeiden dat er maar geen onderzoek moest komen."

Hetzelfde gebeurde volgens Amnesty in een onderzoek naar de oorlog in Gaza. "Daar hield de VS Israël de hand boven het hoofd."

Positief

Toch is Amnesty voorzichtig positief over de slagkracht van het hof. "Wie had twintig jaar geleden gedacht dat we nu al een hof zouden hebben en er mensen aangeklaagd zouden worden?", merkt de woordvoerder op. "Al veel landen zijn lid, 110 van de bijna 200, maar er ontbreken er nog een paar belangrijke."

Amnesty heeft het afgelopen jaar in 159 landen mensenrechtenschendingen gemeld. In zeker 111 landen waren martelingen of andere vormen van mishandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl