NOS NieuwsAangepast

Bomdreiger Den Bosch voorlopig nog vast

Door verslaggever Marc van Dam

De 44-jarige man die op 9 februari het treinverkeer van en naar Den Bosch stillegde, door in de trein te dreigen met een bom, blijft voorlopig nog vastzitten. Ook al heeft de rechtbank in Den Bosch vandaag de zaak tegen de man voor maximaal drie maanden aangehouden.

Dat gebeurde mede op verzoek van officier van justitie Wijnbelt. De reclassering moet de tijd krijgen om een geschikte plaats voor de man te vinden waar hij behandeld kan worden voor zijn psychische klachten. Hij heeft vandaag laten weten graag aan de behandeling mee te werken.

Verwarde man

De verdachte is een man die geboren is in Algiers, de hoofdstad van Algerije. Later is hij in West-Europa terechtgekomen waar hij naar eigen zeggen in verschillende landen politiek asiel heeft aangevraagd. Daarbij gebruikte hij verschillende namen.

Uiteindelijk is hij in Bergen op Zoom terechtgekomen. In het verleden is de man verschillende keren behandeld voor psychische klachten, zoals schizofrenie. Hij leek overigens vanochtend zijn zaak bij de rechtbank goed te kunnen volgen en reageerde adequaat op de vragen van de rechters.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Op 9 februari was de man in een wit gewaad in de trein gestapt richting Den Bosch. Toen hij geen sigaret kreeg van medereizigers werd hij kwaad en begon hij te dreigen dat hij een bom bij zich had die hij zou laten ontploffen.

De man zei zich niet alles te kunnen herinneren, maar gaf het dreigen met een bom in de trein wel toe. Volgens rapporten van deskundigen was de man op dat moment sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hij was een dag eerder vetrokken uit een psychiatrisch ziekenhuis in Halsteren waar hij vier dagen vrijwillig was opgenomen.

Vaker incidenten

De man was al eens veroordeeld voor een bedreiging en voor diefstallen en kwam wel vaker met de politie in aanraking. Zo werd hij eerder in Eindhoven aangehouden omdat hij riep dat hij een bom in zijn tas had en liet hij weten dat hij Bin Laden was.

Volgens het Openbaar Ministerie doet de man "bizarre dingen" als hij zijn medicijnen niet gebruikt en cannabis rookt.

Onderzoek terrorisme

De verdachte is ook onderwerp geweest van een onderzoek door de nationale recherche naar een terroristisch netwerk. Zo zou hij een kamer hebben verhuurd aan de hoofdverdachte in een Frans onderzoek naar terrorisme en zou hij een afscheidsbrief hebben geschreven waarin hij dreigde met een zelfmoordaanslag. Voor beide feiten is hij overigens nooit vervolgd.

Grote angst

Uit verklaringen van mensen die bij de man in de trein zaten, bleek vanmorgen dat er grote angst was voor de man. Verschillende mensen dachten dat hun laatste uur geslagen had en dat de man de trein zou opblazen.

Hij zei zelf dat hij "meende een grap uit te halen" en dat hij achteraf veel spijt heeft van zijn daad. Er zijn overigens geen explosieven bij de man aangetroffen. Het station in Den Bosch en de omgeving daarvan werden op 9 februari ontruimd en urenlang afgesloten vanwege het incident.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl