NOS NieuwsAangepast

Balkenende geeft koopkrachtverlies toe

CDA-lijsttrekker Balkenende gaf dinsdag toe dat kiezers ook bij het CDA bezuinigingen in hun portemonnee zullen voelen. In eerdere debatten van Radio 1 en RTL4 stelde Balkenende nog dat het CDA de koopkracht behoudt.

"Natuurlijk zullen sommige groepen iets van die bezuinigingen merken", aldus Balkenende dinsdag.

Balkenende zei dit tijdens een debat tussen lijsttrekkers van christelijke partijen in Amersfoort, georganiseerd door het Nederlands Dagblad. Naast Balkenende deden ook de lijsttrekkers Rouvoet (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) mee aan het debat.

Het Nederlands Dagblad organiseert al sinds de verkiezingscampagne van 1994 een christelijk lijsttrekkersdebat.

Vrijheid van onderwijs

Balkenende waarschuwde voor een paars kabinet en wat dit zou betekenen voor de vrijheid van onderwijs. De CDA-lijsttrekker reageerde daarmee vooral op de zorgen van Rouvoet en Van der Staaij over bijvoorbeeld de benoeming van docenten op christelijke scholen.

Abortustermijn

SGP-leider van der Staaij verweet de ChristenUnie en het CDA als regeringspartijen weinig resultaat te hebben geboekt op het gebied van abortus en euthanasie. Niets van wat de paarse kabinetten in de jaren '90 in wetgeving hebben vastgelegd is teruggedraaid, aldus Van der Staaij.

Rouvoet stelde beide andere partijen tijdens het debat voor de uiterste termijn voor het onderbreken van een zwangerschap, nu 24 weken, terug te brengen naar 18 weken. Hij kreeg daarvoor alleen de steun van Van der Staaij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl