NOS NieuwsAangepast

Weer ouderwets de verpleging in

Door verslaggever Pauline Broekema

Tien scholen in Nederland beginnen na de zomervakantie met een Vakcollege Zorg. Jongeren kunnen er direct na de basisschool terecht en worden in zes jaar opgeleid voor een baan in de zorg.

Het Vakcollege Zorg is net zo opgezet als het zeer succesvolle Vakcollege Techniek. En is bedoeld voor leerlingen die zich niet thuis voelen op een theorisch gerichte opleiding, maar juist vanuit de praktijk willen werken. Net als het Vakcollege Techniek weer de ambachtelijke timmerman opleidt, wil het vakcollege Zorg verplegers leveren die met volle overtuiging hun vak doen.

Personeelstekort

Minister Ab Klink van Volksgezondheid zei bij de presentatie dat het Vakcollege het antwoord is op het personeelstekort in de zorg. Dat dreigt de komende jaren op te lopen tot 400.000 arbeidsplaatsen. Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs is blij met wat, zij noemt, dit vernieuwende beroepsonderwijs. "We hebben straks elk talent keihard nodig."

De zorg dreigt nu veel van dat talent mis te lopen. Omdat jongeren die aan een ROC een zorgopleiding volgen te ver af staan van de praktijk en uiteindelijk voor een heel ander beroep kiezen, zegt J.G.M Hendriks, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Bronovo-Nebo.

Afgeschaft

Zijn ziekenhuis en verpleeginstelling doen mee aan het Vakcollege. Kan hij straks op een afdeling met stagiaires de zorg garanderen?

"Absoluut. Je zet er altijd iemand bij. En dan ook nog, bij voorkeur je beste mensen." In feite is, zegt Hendriks, met het Vakcollege de oude verpleegstersopleiding terug, die tien jaar geleden werd afgeschaft. Daarbij droegen de ziekenhuizen zelf zorg voor de opleiding.

Vakcollege cao

De leerlingen zullen pas vanaf het vierde jaar stage gaan lopen en dan betaald worden via een aparte Vakcollege cao. Aan de ziekenhuizen en verpleeghuizen waar leerlingen stage lopen, worden strenge eisen gesteld.

Een goede begeleiding wordt geëist en voldoet een instelling daar niet aan dan krijgt men geen stagiaires meer van het Vakcollege.

Over vijf jaar moeten er zestig zorg-vakcolleges in Nederland zijn. In augustus begint het Vakcollege Zorg in Laren, Heerenveen, Hoorn, Stadskanaal, Emmen, Coevorden, Amersfoort, Almelo, Roosendaal en Gorkum.

Reageren? Zie weblog van Pauline Broekema: Vakcollege Zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl