NOS NieuwsAangepast

Hulp voor vissers Golf van Mexico

De Amerikaanse regering heeft de staten Louisiana, Alabama en Mississippi tot rampgebied verklaard voor de visserij. Ze komen daarmee in aanmerking voor federale hulp. Door de olieramp in de Golf van Mexico is het inkomen van duizenden vissers in gevaar.

In Louisiana werken 27.000 mensen in de sector. De staat is goed voor 40 procent van de vishandel in de VS. Er wordt vooral op garnaal, oesters en krab gevist.

De overheid maakte nog niet bekend wat voor bedrag er wordt uitgetrokken voor de vissers, of wanneer dat zal worden uitgekeerd.

Dode dieren

Sinds het boorplatform Deepwater Horizon op 20 april explodeerde en olie in de Golf van Mexico begon te stromen, worden er telkens meer dode dieren gevonden. Hoewel er nog geen grote hoeveelheden olie de kust hebben bereikt, zijn al enkele honderden karkassen aangespoeld.

Volgens Amerikaanse natuurbeschermers zijn er ongeveer 300 vogels, 200 schildpadden en 19 dolfijnen gevonden. In sommige gevallen zaten de dieren onder de olie, in andere gevallen was er geen duidelijk doodsoorzaak. In die gevallen zal nader onderzoek worden gepleegd op het kadaver.

Men maakt zich vooral zorgen wat er gebeurt als het orkaanseizoen begint. "Er is nu veel olie in het water. Als de tropische stormen ontstaan en dat verspreiden, dan zal het pas echt fout gaan."

Chemicaliën

BP heeft kritiek gekregen wegens het gebruik van bepaalde chemicaliën om de vervuiling tegen te gaan. BP had van een Amerikaans milieu-agentschap tot zondag om met een alternatief te komen. Volgens BP is er geen alternatief voorhanden.

Het bedrijf gaat woensdag weer proberen het lek te sluiten. Dan wordt er een mix van modder en cement in het gat gespoten om het te dichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl