NOS NieuwsAangepast

Australië zet Israëlische diplomaat land uit

Australië gaat een Israëlische diplomaat het land uitzetten. Volgens minister Smith van Buitenlandse Zaken is uit politieonderzoek gebleken dat de Israëlische geheime dienst de Mossad betrokken was bij de vervalsing van vier Australische paspoorten.

Die paspoorten zouden zijn gebruikt bij de moord op een kopstuk van Hamas in een hotel in Dubai. Bij die operatie werden ook Britse, Duitse, Franse en Ierse paspoorten gebruikt. De moord en de paspoortkwestie leidden tot een diplomatieke rel.

Het is voor het eerst sinds 2004 dat Australië een diplomaat uitzet. Het land zegt dat het een goede vriend blijft van Israël, maar dat geen enkele regering paspoortmisbruik kan tolereren. "Dit is niet wat we verwachten van een land waar we zo'n innige band mee hebben", zei minister Smith.

In maart zette Groot-Brittannië een Israëlische diplomaat het land uit. Israël heeft geen enkel commentaar gegeven op de berichten dat de moord het werk was van de Mossad. Een regeringswoordvoerder zei het Australische besluit te betreuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl