NOS NieuwsAangepast

Campagneblog: nog 17 dagen

20.15 uur: RTL-debat: hard tegen hard

Tv-debat tussen de premierskandidaten Balkenende (CDA), Cohen (PvdA), Rutte (VVD) en Wilders (PVV) op RTL 4. Het gaat een paar keer hard tegen hard. Zo opent PVV-leider Wilders meteen de aanval op PvdA-leider Cohen over de immigratie en integratie. Hij legt de nadruk op de criminaliteit onder allochtonen en noemt Cohen "wereldkampioen theedrinken". Cohen zegt dat de rechtsstaat bij Wilders niet in goede handen is. CDA-leider Balkenende heeft een vinnige aanvaring met VVD'er Rutte over de economie, de hypotheekrenteaftrek als breekpunt en over de gevolgen van de bezuinigingen voor ouderen. Balkenende zegt dat de VVD kil wil saneren, en Rutte zegt dat ouderen er juist bij het CDA flink op achteruit gaan.

15.02 uur: Wie is sexy?

Abonnees van Veronica Magazine vinden CDA-Kamerlid Sabine Uitslag de meest sexy politicus. Onder de noemer 'Stem sexy' werd hen gevraagd welke politicus zij het liefst op de cover van hun tv-blad willen zien. Uitslag, die op plaats 33 van de CDA-kandidatenlijst staat en zangeres is van de rockband ZIPPER, haalde 30 procent van de 40.000 stemmen. Als tweede eindigde Lea Bouwmeester van de PvdA (25 procent) en als derde lijsttrekker Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (20 procent).

12.20 uur: Pechtold wil 15 zetels halen

Alexander Pechtold zegt in een interview op de redactie van de Zeeuwse krant PZC, dat hij er op rekent dat D66 bij de verkiezingen vijftien zetels in de wacht sleep (het zijn er in de Kamer nu drie). Verder zei Pechtold dat zijn partij niet tegen de bouw van een tweede kerncentrale in Nederland is. "Het zou hypocriet zijn om daar tegen te zijn."

12.00 uur: Rutte denkt aan Neelie Kroes als premier

Mark Rutte is te gast bij Buitenhof. Hij zegt dat hij niet uitsluit dat het prominente VVD-lid Neelie Kroes premier wordt. Als de VVD leiding gaat geven aan een "ingewikkeld kabinet" zoals een minderheidskabinet blijft hij als politiek leider liever in de Tweede Kamer. Als de VVD de grootste wordt en er komt een meerderheidskabinet, dan wil Rutte zelf premier worden.

11.30 uur: Halsema mag niet meedoen met RTL-debat

Lijsttrekker Femke Halsema van GroenLinks mag vanavond niet meedoen aan het premiersdebat op RTL 4, terwijl haar al regelmatig is gevraagd of zij misschien de eerste "première" wordt. Ze twittert daarom pesterig: "Hoe laat begon het debat ook al weer vanavond @fritswester? Ik wil natuurlijk niet te laat komen ;-)".

11.00 uur: VVD komt het beste uit doorberekeningen CPB

Ruim 40 procent van de kiezers vindt dat de VVD het beste uit de doorberekeningen van het Centraal Planbureau komt. Dat meldt Maurice de Hond op basis van een eigen onderzoek. De liberalen worden op afstand gevolgd door de PvdA (12 procent). Overigens zijn de kiezers niet onder de indruk van de doorberekeningen van de verkiezingsprogramma's: eenderde hecht er geen, en 46 procent een beetje waarde aan. Slechts 18 procent vindt ze waardevol.

10.55 uur: Campagne op eerste pinksterdag

Ook op eerste pinksterdag ligt de campagne niet stil. Alexander Pechtold (D66) laat op twitter weten dat hij op weg is naar "zonnig Zeeland". Hij doet Vlissingen, Middelburg en Goes aan. Femke Halsema (GroenLinks) meldt dat zij op (campagne-)pad is richting Helmond, Maastricht en Heerlen.

10.41 uur: Voorbereidingen RTL-premiersdebat

De lijsttrekkers van CDA, PvdA, VVD en PVV bereiden zich voor op het zogenoemde premiersdebat, vanavond vanaf 20.15 op RTL 4. Balkenende, Cohen, Rutte en Wilders kruisen de degens onder leiding van Frits Wester. Centrale vraag: wie van de vier wordt de nieuwe premier van Nederland?

10.04 uur: Internetbureau Mangrove zet website op met peiling verkiezingen op basis van twitterberichten

Het Rotterdamse internetbureau Mangrove heeft een site opgezet, waarop op basis van twitterberichten wordt gepeild wat de uitslag van de verkiezingen op 9 juni wordt. Een computerprogramma scant alle openbare twitterberichten op partijnamen en analyseert of de twitteraar hier positief of negatief tegenover staat. De ontwikkelaar beaamt dat het systeem niet waterdicht is. Er zijn inmiddels ruim 30.000 tweets verwerkt op http://www.stemr.nl/.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl