NOS NieuwsAangepast

Nederlander omgekomen in Uruzgan

In Uruzgan is een Nederlandse militair om het leven gekomen. Vier Nederlanders raakten gewond, van wie twee ernstig. Dat heeft Commandant der Strijdkrachten Van Uhm gezegd. Het gaat om de 25-jarige korporaal der eerste klasse Luc Janzen. Hij behoorde tot het 42ste pantserinfanteriebataljon Limburgse jagers uit Oirschot.

Ook een Franse militair en een Afghaanse tolk kwamen om het leven. De slachtoffers zaten in twee open wagens die deel uitmaakten van een konvooi dat op een bermbom reed.

Dat gebeurde in de Tanji-vallei tussen Tarin Kowt en Deh Rawod. Franse militairen hadden de hulp van de Nederlanders ingeroepen bij het onschadelijk maken van een bermbom. Nadat dat was gelukt, reed het hele konvooi op een andere bom.

Vorige maand kwamen twee Nederlanders om en raakte er één gewond toen hun voertuig op een bermbom reed. Sinds het begin van de missie in Uruzgan in 2006 zijn 24 Nederlandse militairen om het leven gekomen. De missie eindigt eind dit jaar, nadat het kabinet eerder dit jaar viel over het besluit om de missie al dan niet te verlengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl