NOS WielrennenAangepast

Nibali slaat toe in afdaling

Vincenzo Nibali heeft de veertiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De voor Liquigas koersende Italiaan kreeg na een versnelling op de Monte Grappa Cadel Evans, Michele Scarponi en ploegmakker Ivan Basso mee en liet het trio achter in de afdaling van de negentien kilometer lange klim.

De Spanjaard David Arroyo nam de roze leiderstrui over van de Australiër Richie Porte.

Bradley Wiggins viel als eerste aan op de Grappa, maar viel al snel weer terug. Op zes kilometer van de top was het de beurt aan Nibali en prompt viel de groep met de grote favorieten uiteen.

Sastre en Vinokoerov konden het gaatje niet dichten en verloren in de laatste serie haarspeldbochten voor de top een dikke minuut. Klassementsleider Porte moest zelfs 4.35 prijsgeven, maar dat kwam niet echt als een verrassing.

Evans moet Nibali laten gaan

Terwijl Evans voorzichtig te werk ging op het gladde wegdek in de afdaling, viel Nibali de bochten aan. Dat leverde de 25-jarige nummer zeven van de Tour van vorig jaar al snel een gaatje op en dat gaatje werd allengs groter.

Achter de stand-in voor de niet in de Giro welkome Franco Pellizotti reden Scarponi en Evans met een blok aan hun wiel: Ivan Basso, de ploeggenoot van Nibali. Vinokoerov streed in het kielzog van dat trio een eenzame strijd en op drie minuten van de koploper ontstond een groep met onder anderen Mollema, Wiggins, Sastre, Arroyo en Tondo erin.

In de laatste vijftien vlakke kilometers leverde Nibali iets van zijn voorsprong in, maar de ritzege kon hem niet meer ontgaan.

Arroyo emotioneel

David Arroyo nam enigszins emotioneel zijn roze trui in ontvangst. "Wat er de komende etappes ook gebeurt: niemand kan dit me meer afnemen. Vandaag is voor mij duidelijk geworden dat dromen soms uitkomen."

De 30-jarige klimmer van Caisse d'Epargne werd zowel in 2007 als in 2009 tiende in de Giro.

Top 10: 1. Vincenzo Nibali (Ita) 2. Ivan Basso (Ita) op 0.23 3. Michele Scarponi (Ita) zt 4. Cadel Evans (Aus) zt 5. Alexandr Vinokoerov (Kaz) op 1.33 6. Branislau Samoilau (Wru) 2.25 7. Bauke Mollema 8. Damiano Cunego (Ita) zt 9. Linus Gerdemann (Dui) zt 10. Marco Pinotti (Ita) zt

Top algemeen klassement: 1. David Arroyo (Spa) 2. Richie Porte (Aus) op 0.39 3. Xavier Tondo (Spa) op 2.12

8. Vincenzo Nibali op 6.51 9. Alexandr Vinokoerov op 7.15 10. Cadel Evans op 7.26 11. Ivan Basso op 7.43

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl