NOS NieuwsAangepast

Hoe zit het met het basisonderwijs?

Hoe zit het met het basisonderwijs?

In Nederland

zijn zo'n 7.000 basisscholen waar 1,5 miljoen kinderen naar school gaan;volgen 45.000 kinderen speciaal basisonderwijs met kleinere klassen en meer begeleiding;gaan ongeveer 70.000 kinderen naar speciale scholen omdat ze gehandicapt zijn of ernstige gedragsproblemen hebben;gaan zeven van de tien leerlingen gaan naar een bijzondere school, dat wil zeggen een school met een levensbeschouwelijke inslag, een niet openbare school.

In schooljaar 2008/2009 bijvoorbeeld, ging 30 procent van de leerlingen naar een openbare school, 34 procent naar een rooms-atholieke, 28 procent naar een protestants-christelijke en 8 procent naar een andere school. Van die laatste groep gaat het merendeel naar een school voor algemeen bijzonder onderwijs, bijvoorbeeld Vrije scholen.

De leraren die al deze kinderen iedere dag opvangen en lesgeven vragen al jaren om veranderingen en verbeteringen. Kleinere klassen, minder bureaucratie, niet nog meer van bovenaf opgelegde onderwijsvernieuwing, meer goed opgeleide collega's, betere voorzieningen voor moeilijke leerlingen.

De politieke partijen weten dat, en hebben stuk voor stuk uitgebreide hoofdstukken in hun verkiezingsprogramma's staan. Wat staat daar zoal in?

Leraren

Alle politieke partijen maken zich zorgen over het tekort aan gekwalificeerde leraren. Ze zoeken de oplossingen in salaris, opleiding en vermindering van de werkdruk.

CDA100 miljoen extra voor scholing, 300 miljoen extra teambeloning primair en voortgezet onderwijsPvdAlerarenopleidingen hoger niveau, salarissen koppelen aan de markt, extra geld scholing docenten oa. basisonderwijsSP400 miljoen extra hogere salarissen, 300 extra kleine scholen, onbevoegde leraren in 2 jaar bevoegdheid halen.VVDstapsgewijze verhoging minimumniveau leraren, gedifferentieerde beloning lerarenPVVvakinhoud verbeteren op pedagogische academie, kinderen recht op goed opgeleide onderwijzersGroenLinksterugdringen onbevoegde leraren voor de klas, bij voorschool en buitenschoolse opvangChristenUnie500 miljoen extra voor leerkrachten - ook voortgezet onderwijsD66studieschuld jonge leerlaren in basisonderwijs tijdelijk kwijtschelden, extra congiergesSGP200 miljoen exra voor docenten, klassenverkleining terugdraaien, 700 miljoen bezuinigenPartij voor de Dieren-Trots op Nederland-

Onderwijsvernieuwing

Alle partijen willen scholen meer vrijheid geven om onderwijsvernieuwingen in te voeren. De overheid moet zich minder met de scholen benoemen, is de algehele tendens. De SP vindt dat onderwijsvernieuwingen te vaak "onderwijsvernieting". GroenLinks wil lerarenteams meer invloed geven op het te geven onderwijs. En Trots op Nederland pleit voor een einde aan de bureaucratie in het onderwijs.

Voor-, tussen- en naschoolse opvang

CDAvoorstander brede scholen, 200 miljoen extra voor voor- en vroegtijdse opvangPvdAvoor- en vroegschoolse opvang standaardvoorziening vanaf 2,5 jaar, 300 miljoen extraSP-VVDkinderen met taalachterstand verplicht laten bijspijkeren op voorschoolse onderwijsPVV-GroenLinks500 miljoen extra voor vroeg- en voorschoolse educatieChristenUnie200 miljoen extra voor- en vroegschoolse educatieD66leerrecht vanaf 2,5 jaar, 500 miljoen extra voor- en vroegschoolse educatieSGP-Partij voor de Dieren-Trots op Nederland-

Moeilijke kinderen

CDAook kinderen met leer- en gedragsproblemen hebben talent, zorgleerlingen zoveel mogelijk regulier onderwijsPvdAspeciaal onderwijs moet beter, ook kinderen met handicap of gedragsprobleem hebben recht op goed onderwijsSPspeciaal onderwijs beschikbaar houden voor kinderen met stoornis of handicap. Passend onderwijs moet verdwijnen.VVD600 miljoen bezuinigen op zorgleerlingenPVVextreme zorgkinderen herplaatsen op speciale scholenGroenlinks-ChristenUniekwetsbare zorgleerlingen moeten zich goed ontwikkelen, speciaal onderwijs hard nodigD66meer ruimte voor speciaal onderwijs voortgezet onderwijsSGPflexibilisering indicatiestelling zorgleerlingenPartij voor de Dieren-Trots op Nederland-

In de verkiezingsprogramma's staan ook nog een aantal specifieke standpunten, die niet onder een van de bovenstaande rubrieken is onder te brengen:

De PVV wil dat basisschoolleerlingen verplicht worden het volkslied te leren. Op elke school moet ook een vlag hangen;GroenLinks wil dat er op scholen meer aandacht is voor seksuele vorming;De Partij voor de Dieren vindt dat in het lespakket gezondheid en dierenwelzijn centraler moet staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl