NOS NieuwsAangepast

Omstreden lesprogramma goedgekeurd in Texas

De onderwijscommissie in Texas heeft een controversieel nieuw leerprogramma opgesteld. De 5 miljoen scholieren in de Amerikaanse staat moeten voortaan onder meer leren dat de Verenigde Naties de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten kunnen bedreigen.

Verder leren ze dat de scheiding van kerk en staat niet letterlijk in de grondwet is omschreven. Ook ligt er nu meer nadruk op de christelijke denkbeelden van de Founding Fathers van de VS.

Het nieuwe lesmateriaal zal niet alleen in het behoudende Texas worden gebruikt, maar ook in andere staten. In Texas worden veel schoolboeken gemaakt voor de rest van de VS.

Barack Hussein Obama

Over het nieuwe lesprogramma is maandenlang onderhandeld. De commissie wordt gedomineerd door christelijke conservatieven die zeggen dat ze na jaren van linkse invloeden de regels meer in balans willen brengen.

Tegenstanders vinden dat een politiek gevecht over de hoofden van schoolkinderen wordt uitgevochten. Zo werd er enige tijd gedebatteerd over de vraag of president Obama's tweede naam, Hussein, ook moest worden genoemd. Volgens critici was dat puur bedoeld om de buitenlandse afkomst van Obama te benadrukken.

Uiteindelijk werd ervoor gekozen om het op Barack Obama te houden.

Tegenstanders roepen de autoriteiten op om de macht van de commissie in te perken. Daartoe lijken tot nu toe weinig politici in Texas toe bereid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl