NOS NieuwsAangepast

13-jarige bedwingt Mount Everest

Een dertienjarige Amerikaan is vandaag aangekomen op het topje van Mount Everest. Jordan Romero is daarmee de jongste persoon die ooit de berg bedwong.

Jordan beklom de piek samen met zijn vader, stiefmoeder en drie sherpagidsen. Ze begonnen aan de Chinese kant van de berg omdat daar, in tegenstelling tot de Nepalese zijde, geen leeftijdsbeperkingen gelden. De jongste klimmer die tot nu toe de top heeft gehaald was een 16-jarige sherpa.

Telefoontje

De laatste ruk naar de top duurde enkele uren korter dan ze hadden gepland. "Eenmaal boven omarmden ze elkaar huilend. Ze konden niet geloven dat ze het eindelijk gehaald hadden", zegt een woordvoerder van de expeditie.

Daarna belde Jordan met een satelliettelefoon naar zijn moeder, die in Californië zijn reis nerveus had gevolgd via GPS. "Hij zei: 'Mama, ik bel je vanaf het dak van de wereld'", zei de trotse Leigh Anne Drake. "Huilend zei ik dat ik van hem hield en dat hij maar snel terug moest komen."

Volgende uitdaging

Geheel volgens traditie liet Jordan iets achter op de top: een talisman van een konijnenpoot en zaadjes die hij van boeddhistische monnik had gekregen. De terugreis naar het basiskamp zal enkele dagen duren.

Jordan had al veel ervaring met klimmen: op zijn negende bereikte hij de top van de Kilimanjaro in Afrika. Nu hij de Mount Everest heeft bedwongen, heeft Jordan de hoogste bergen van zes van de zeven continenten op zijn naam staan.

Alleen het Vinsonmassief op Antarctica ontbreekt nog. Jordan is van plan in december naar de Zuidpool af te reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl