NOS NieuwsAangepast

Senaat voor hervorming Wall Street

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met de hervorming van de financiële sector. De nieuwe wet maakt onder meer een onafhankelijke toezichthouder voor de financiële sector mogelijk.

President Barack Obama wil met de wet de teugels op de financiële sector strakker aanhalen. "Dit is niet bedoeld om de banken te straffen, maar om onze economie en de Amerikaanse bevolking te beschermen tegen de onrust zoals we die de afgelopen tijd gezien hebben."

Hypotheken aan banden

Als banken te veel risico's nemen, kan de overheid ingrijpen. Ook kunnen al te hoge beloningen bij banken worden teruggedraaid.

Ook onverantwoorde hypotheken worden aangepakt. Kopers moeten voortaan beter bewijzen dat ze voldoende verdienen om de leningen terug te betalen.

Op die manier moet een herhaling van de kredietcrisis worden voorkomen. De geldnood waarin Amerikaanse banken en verzekeraars in 2008 belandden, was de oorzaak van de wereldwijde recessie.

Speerpunt

Aan de stemming in de Senaat ging maanden van gesteggel tussen Democraten en Republikeinen vooraf. Er was een meerderheid van 59 senatoren die voor de wet stemde, er waren 39 tegenstemmers. Vier Republikeinen stemden voor de wet, twee Democraten stemden tegen omdat ze de voorstellen niet ver genoeg vonden gaan.

De nieuwe regels zijn een speerpunt in het beleid van Obama. De Amerikanen wilden dat Wall Street aan banden zou worden gelegd nadat de overheid er twee biljoen dollar voor had moeten reserveren om te voorkomen dat banken omvielen.

De leider van de Democraten in de Senaat meent aan die oproep te hebben voldaan. "De boodschap aan Wall Street luidt: jullie kunnen niet langer het geld van andere mensen vergokken", liet Harry Reid weten.

Nu de Senaat de wet heeft aangenomen, moet hij samengevoegd worden met een versie die in december werd goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Pas daarna kan Obama zijn handtekening onder de wet zetten en de maatregelen doorvoeren. Naar verwachting zal de nieuwe wet voor 4 juli op het bureau van Obama liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl