NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden demonstreren in Griekenland

In Athene en Thessaloniki protesteren duizenden mensen tegen de radicale bezuinigingen van de regering. Er is een grote politiemacht op de been.

De operoerpolitie schermde in Athene het parlement af tegen de meer dan 20.000 betogers die ernaar waren opgetrokken in een mars door de stad. Zij riepen leuzen als: "Dieven, dieven!". De vakbonden hadden gehoopt op 100.000 betogers.

De demonstratie verliep vreedzaam. Toch hadden winkeliers uit voorzorg uitgebreide maatregelen genomen hun winkels te beschermen. Twee weken geleden liepen protesten uit de hand en werd er geweld gebruikt. Er was schade aan winkels in Athene en er kwamen toen drie mensen om in een brandend bankgebouw.

Papandreou

Premier Papandreou zei dat hij sympatiseerde met veel van de betogers. "De Grieken uiten zich begrijperlijkerwijs over de economische crisis, die pijnlijk is", zei hij. "Ik begrijp dat. Maar we weten ook dat we deze veranderingen moeten doorzetten om de economie weer levensvatbaar en concurrerend te maken."

Staking

Tegelijk met de betoging wordt er een staking gehouden die een groot deel van het land stilligt. Onder meer bij scholen, ziekenhuizen, ministeries, de belastingdienst en het openbaar vervoer wordt gestaakt. Griekenland moet tot 2013 dertig miljard bezuinigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl