NOS NieuwsAangepast

'Slechtste school van Nederland' krijgt voldoende

Door verslaggever Karin Alberts

Een aantal jaren stond hij bekend als 'de slechtste school van Nederland'. Openbare Basisschool Ru Paré in Amsterdam Slotervaart scoorde slecht met de citotoets, het niveau van de leerkrachten was te laag en in twintig jaar tijd versleet de school tien directeuren. De onderwijsinspectie beoordeelde de Ru Paré als 'zwak tot zeer zwak'.

Vandaag is de stemming in de lerarenkamer aanmerkelijk vrolijker. In het jongste inspectierapport krijgt de Ru Paré een voldoende. Wim Ponsen werd twee jaar geleden directeur van de zwarte basisschool in Amsterdam-west. Het goede rapportcijfer is niet enkel zijn verdienste, benadrukt hij. Volgens hem is de omslag een paar jaar geleden ingezet door zijn voorganger. Die verving de helft van het docentencorps.

Negatieve spiraal

Ponsen: "Het oude team was in een negatieve spiraal terecht gekomen. Er kwamen nieuwe, frisse mensen voor terug die met een open blik naar de kinderen keken en vol enthousiasme en ideeën zaten. Ik heb vooral gezorgd voor de juiste structuren."

De school telt 250 leerlingen, de klassen zijn klein. Groep vier van juf Sabine Zak telt 15 leerlingen. Om 8.20 uur lopen de eerste kinderen de klas in. Ze geven de juf een hand voor ze gaan zitten en een leesboek pakken. Tot 8.45 uur mogen ze vrij lezen. De juf gaat bij één van de jongens zitten en vraagt of hij kan uitleggen wat er op de bladzijde voor hem staat. De rest van de kinderen leest geconcentreerd door.

Koffie

Een groepje moeder komt de ouderkamer uit. Ze hebben als elke ochtend koffie gedronken nadat ze hun kinderen naar de klas hebben gebracht. Een Marokkaans-Nederlandse vrouw zegt tevreden te zijn over de school. "De citotoetsen worden beter gemaakt, de leerkrachten geven anders les en ze zijn minder vaak ziek."

Directeur Ponsen heeft zichzelf een nieuwe missie gesteld. "Voor ons is het heel erg belangrijk dat iedereen weet dat deze school niet meer de school van vroeger is. Ru Paré is en school waar je vertrouwen in kunt hebben, waar je trots op kunt zijn en waar je jezelf kunt ontwikkelen. Dat geldt zowel voor de kinderen als voor de leerkrachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl