NOS WielrennenAangepast

Floyd Landis bekent dopinggebruik

Floyd Landis heeft in een mail aan de UCI, het Amerikaanse antidopingbureau en sponsors toegegeven dat hij jarenlang doping heeft gebruikt.

In de mail zegt de 34-jarige wielrenner dat hij zijn geweten wil zuiveren met de bekentenis.

Landis won de Tour de France in 2006, maar kort daarna werd bekend dat hij doping had gebruikt en raakte hij zijn titel kwijt. Landis werd voor twee jaar geschorst en probeerde daarna met een lange reeks procedures zijn onschuld te bewijzen, maar haalde telkens bakzeil.

In de Tour van 2006 werd Landis in een bergetappe op grote achterstand gereden om een dag later in een nog zwaardere bergrit iedereen naar huis te rijden.

Landis: "Armstrong gaf instructies"

Landis zegt nu dat hij vanaf 2002 systematisch testosteron, groeihormoon en epo gebruikte en dat hij jaarlijks 90.000 dollar aan doping spendeerde.

In de mail beschuldigt Landis voormalig ploegleider Johan Bruyneel en voormalig ploeggenoot Lance Armstrong van het aanzetten tot dopinggebruik. "Armstrong hielp met de toediening van doping en legde uit hoe je met bloedtransfusies de epo-controles kon omzeilen."

Landis haalt ook stevig uit naar Hein Verbruggen. De voormalige voorzitter van de internationale wielrenunie zou tegen betaling een positieve dopingtest van Lance Armstrong geheim hebben gehouden.

Akkoord met Verbruggen

De veelvoudig Tour-winnaar zou in 2001 betrapt zijn op het gebruik van epo. Landis beschuldigt Verbruggen, al verbastert hij diens naam, ervan het met Bruyneel op een financieel akkoordje te hebben gegooid om dat 'nieuws' uit de publiciteit te houden.

Armstrong had negen jaar geleden vlak voor het begin van de Ronde van Zwitserland van de Italiaanse sportarts Ferrari te horen hebben gekregen dat er een epotest was ontwikkeld en hij beter kon stoppen met dat prestatiebevorderend middel.

"Lance geloofde dat niet en bleef epo gebruiken", schrijft Landis. "In de Ronde van Zwitserland, een maand voor de Tour de France, testte hij positief. Hij vloog met Johan Bruyneel naar het UCI-hoofdkwartier en bereikte daar een financieel akkoord met Mr. Verbrugen (sic) om de test geheim te houden."

"Niets te verbergen"

Lance Armstrong reageerde laconiek op de beschuldigingen van zijn landgenoot. "We hebben niets te verbergen en we lopen nergens voor weg", zei Armstrong voor de start van de vijfde etappe van de Ronde van Californië. "Het is ons woord tegen het zijne. Ik sta achter ons woord. Er is niets mis met onze geloofwaardigheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl