NOS SportAangepast

Terpstra en Sauerbreij in het zonnetje

Erica Terpstra heeft een koninklijk afscheid gekregen als voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF.

Ze werd na afloop van haar laatste vergadering bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau en ontving van Geert van Maanen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, de versierselen. Terpstra was al eerder koninklijk onderscheiden.

Terpstra moest dinsdag haar functie volgens de statuten neerleggen. Ze trad in oktober 2003 aan als preses. André Bolhuis volgt haar op.

"Je krijgt deze onderscheiding voor je grote inzet voor Nederland en de Nederlandse sport", sprak Van Maanen. Terpstra was zeer ontroerend bij haar afscheid. "Het was een cadeautje om voorzitter te zijn omdat ik al die jaren heb mogen werken met mensen die passie hebben", aldus Terpstra, die de voorzittershamer officieel overdroeg aan Bolhuis.

Terpstra verrast Sauerbreij

Nicolien Sauerbreij kreeg tijdens de algemene vergadering de Trofee Pahud de Mortanges gekregen. De prijs wordt uitgereikt voor een bijzondere sportprestatie. Snowboardster Sauerbreij won tijdens de Winterspelen in Vancouver goud op de parellelreuzenslalom.

"Ze won de honderdste Nederlandse gouden plak en de eerste in de sneeuw. Ze is een wereldwijf", aldus scheidend voorzitter Erica Terpstra, die ook nogh werd benoemd tot erelid.

Sauerbreij, die onderweg naar Oostenrijk voor de eerste trainingen even in Arnhem een tussenstop maakte, werd overdonderd door de onderscheiding. "Ik dacht dat ik hier afscheid van Erica kwam nemen, ook een wereldwijf. Maar nu sta ik zelf in het middelpunt van de belangstelling. Ik ben er heel blij mee."

Erepenning voor Gemser

Henk Gemser werd voor z'n werk als chef de mission in Vancouver onderscheiden met de erepenning van NOC*NSF. "Buiten de mooie prestaties was het vooral tekenend voor jou dat je bij de verkeerde wissel van Sven Kramer meteen naar het middenterrein ging om steun te bieden. Dat is een chef de mission ten voeten uit", aldus Terpstra.

De Van Tuyll-beker voor de beste sportbond van 2009 ging naar het Watersportverbond, dat vorig jaar met Lisa Westerhof en Lobke Berkhout wereldkampioenen in de 470 klasse afleverde.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl