NOS NieuwsAangepast

Hoe zit het met de veiligheid?

De ene partij hamert er meer op dan de andere, maar alle politieke partijen vinden veiligheid een belangrijk thema. In elk verkiezingsprogramma is te vinden wat de partijen aan het verhogen van de veiligheid in Nederland willen doen. Meer blauw op straat is het antwoord van veel partijen. Maar wat is eigenlijk de stand van zaken?

Hoeveel politieagenten zijn er?

Volgens het Politiejaarverslag 2009 werkten op 31 december 2009 in totaal 63.513 mensen bij de politie. Hiervan werkten 49.597 mensen (voltijdbanen) als agent of rechercheur.

Wat verdient een politieagent bruto per maand?

Surveillant€ 1.629 - 2.470Agent€ 1.681 - 2.724Rechercheur€ 2.236 - 3.543Korpschef regionaal€ 5.411 - 7.506Korpschef landelijk€ 5.922 - 8.225

Hoe is de politie georganiseerd?

Er zijn 25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD). De korpsen verschillen van elkaar, afhankelijk van het aantal inwoners per regio, criminaliteitscijfers en de gemeentelijke bebouwing. Bij het grootste korps, Amsterdam-Amstelland, werken meer dan 6.000 mensen. Dat komt neer op één politiefunctionaris per 150 inwoners. het kleinste korps, Gooi- en Vechtstreek, telt ruim 700 medewerkers en dat komt neer op één politieambtenaar op 300-400 inwoners.

Een regionaal korps is verdeeld in districten en die zijn weer verdeeld in basiseenheden.

Bij het KLPD werken ruim 5.000 mensen, waarvan ongeveer de helft wordt ingezet voor de bestrijding van zware georganiseerde misdaad en terrorisme.

Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid?

Het beheer van de regionale politiekorpsen en het KLPD valt onder de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Als de politie taken uitvoert voor Justitie, bijvoorbeeld bij de handhaving van verkeersregels of, dan is ook de minister van Justitie politiek verantwoordelijk.

De minister van Justitie is verder verantwoordelijk voor de criminaliteitspreventie, de rechtshandhaving, het opleggen van boetes en straffen en het vreemdelingenbeleid en wetgeving.

Een aantal politieke partijen, zoals de SGP, VVD, Trots op Nederland en de PVV wil dat er één minister voor Veiligheid komt

Wat vinden de politieke partijen?

PVV10.000 extra agenten, hoge minimumstraffen en zwaardere maximumstraffen, één nationale politie, één ministerie voor Veiligheid, bezuinigen op reclassering, versoberen gevangenissenTONniet bezuinigen op politie, 20% salarisverhoging, minimum straffen, één minister voor Veiligheid, nationale politie, geen gedoogbeleid, geweld niet verboden bij verdediging eigendommen, zwaardere straffen voor dierenmishandelingVVD3500 extra agenten, één landelijke politieorganisatie, één minister voor Veiligheid, zwaardere straffen, meer aandacht voor slachtoffersSGPéén minister voor Veiligheid, meer geld naar plattelandsgebieden, meer budget voor recherche, géén nationale politieCDAéén landelijke politieorganisatie, strafdienstplicht voor overlastgevende jongeren, minder bureaucratie, meer doelmatigheidCUbeperking politieregio's, snellere afhandeling eenvoudige misdrijven, inkomensafhankelijke boetes, geen gedoogbeleidD66meer agenten op straat ipv achter bureau, geen minimumstraffen, eenvoudiger aangifte doen, duaal gezag handhaven, regulering wietteelt, geen kinderen in de cel, geen vingerafdrukken meer in paspoort, veroorzaakte schade zelf betalenPvdDmeer onderzoek naar straffen op gewelddadig gedrag naar mens en dier, meer prioriteit voor bestrijding mensenhandel en gewongen prostitutiePvdA3000 extra wijkagenten en rechercheurs, straatcoaches aanstellen, invoering wijkrechters, meer agenten op straat ipv achter bureau, 10 politieregio's, regulering wietteelt, ouders overlastjongeren aansprakelijk stellenGLéén landelijke politieorganisatie, meer agenten op straat ipv achter bureau, meer aandacht voor criminaliteit waar mensen last van hebben, meer vrouwelijke en allochtone agentenSP1500 extra agenten, boetes inkomensafhankelijk, harde aanpak agressie tegen politieagenten en hulpverleners, kleinschalige politieposten in de buurt

Wat kost het de Nederlandse staat?

Het budget voor het politieapparaat in 2010 bedraagt 5 miljard euro per jaar. De uitgaven van het ministerie van Justitie voor 2010 zijn begroot op 6 miljard euro per jaar. De kosten per gedetineerde bedragen 226 euro per dag.

Hoe groot is de criminaliteit eigenlijk?

In 2007 werden ruim 1 miljoen misdrijven geregistreerd, tegen 1,4 miljoen in 2002. Daarvan waren ruim 100.000 geweldsmisdrijven, 680.000 gevallen van diefstal en oplichting en 220.000 misdrijven tegen de openbare orde. In totaal werden 300.000 misdrijven opgehelderd door de politie. Van de geweldsmisdrijven werd ruim de helft opgehelderd.

Wat is recidive?

Als ex-gedetineerden die binnen een bepaalde tijd weer een misdrijf plegen, wordt dat recidive genoemd. In Nederland pleegt 70 procent van de gedetineerden binnen 7 jaar na de gevangenisstraf opnieuw een misdrijf. Minister Hirsch Ballin van Justitie probeert dat percentage binnen deze kabinetsperiode met 10 procent terug te dringen.

Hoe vaak wordt aangifte gedaan?

Volgens de Integrale Veiligheidsmonitor 2009 werd ruim één op de vier (27 procent) van alle delicten in 2009 aangegeven bij de politie, vrijwel evenveel als in 2008 (26 procent).

Van alle geweldsdelicten in 2009 werd twaalf procent aangegeven, evenveel als in 2008. De meest genoemde reden om een delict niet te melden is dat het toch niet helpt. In 2009 werd deze reden voor 36 procent van de niet gemelde voorvallen gegeven.

In 2009 was 41 procent van de inwoners tevreden tot zeer tevreden over het functioneren van de politie in de buurt. Ruim de helft van de inwoners heeft vertrouwen in de politie en 49 procent denkt dat de politie er voor hen is als het er echt op aan komt. Beide percentages zijn beduidend lager dan de cijfers van de IVM 2008.

Hoeveel gevangeniscellen zijn er?

Na een periode van celtekorten voorziet het ministerie van Justitie voor de komende jaren juist een cellenoverschot. Volgens Justitie komt dit door de teruglopende criminaliteit. Toenmalig staatssecretaris Albayrak van Justitie kondigde vorig jaar aan dat het aantal cellen wordt teruggebracht van ruim 14.000 naar 12.000.

Nederland telt 29 penitentiaire inrichtingen, verspreid over meerdere locaties. Er zijn daarnaast nog 5 rijksjeugdinrichtingen en 5 particuliere jeugdinrichtingen. Voor asielzoekers zijn er 4 detentiecentra en 1 uitzetcentrum.

Hoeveel gedetineerden zitten in de gevangenis?

In 2009 zaten 10.000 mannen en 800 vrouwen in de gevangenis. In de jeugdinrichtingen zaten in 2009 1700 mensen opgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl